Kormanke spajaju nespojivo

Na pijaci Bubanj u Nišu proteklog vikenda održana su dva interesantna takmičenja na kojima su trijumfovale ekipe sa područja aleksinačke opštine.

Ajvar na starinski način, Kormanski urnebes, slatko od krastavaca sa đumbirom i limunom, slatko od ljutih papričica – to je nekoliko zaista neobičnih mešavina slatkih i slanih namirnica koje su oduševile kako posetioce, tako i stručni žiri 13. po redu takmičenja za „Naj zimnicu”.

Ove neobične đakonije pripremile su vredne i preduzimljive članice Etno-udruženja „Korman” iz istoimenog sela. Dale su mašti na volju i spojilenaizglednespojivo. A možda najboljiprimer za spajanje nespojivog je, u stvari, Kormanski urnebes koji je osmislila članica ovog udruženja Tatjana Šljivić. To je, zapravo, specijalitet čiji su sastojci bundeva, koriander, med i đumbir.I, to nije sve. Drugi deo čine mlevene papričice sa ajvarom, pa je tako polovina sadržaja tegle slatka, a druga polovina slana i ljuta. Priznaćete, zaista totalno neobično.

Istini za volju, ovakve kombinacije nikoga nisu ostavile ravnodušnim, pa je Etno- udruženje „Korman”, u konkurenciji tridesetak ekipa, u sve tri discipline (slana i slatka zimnica, inovacije), sasvim zasluženo, osvojilo prvo mesto.

‒ Uspeh na takmičenju u Nišu je zajednički, jer su u pripremama zimnice učestvovale sve naše članice, njih 18, rekla je za Alpres.rs predsednica Etno-udruženja „Korman” Radica Babić.‒ Na našem štandu izložile smo slatka od jagode, jabuke, kupine, maline, borovnice i sokove od kupine, koprive, višnje i aronije. Prezentovale smo takođe i više vrsta ajvara:cepkani, mleveni i ljuti ajvar, pa onda ljutenice, razne pinđure, ljute papričice, barenu i soljenu papriku, plavi patlidžan, paradajz u flaši, čeri paradajz, zeleni paradajz, nabraja naša sagovornica i dodaje da su članice udruženja uložile mnogo rada oko pripreme zimnice, ali da se eto trud isplatio.

Pod pokroviteljstvom niške gradske opštine Palilula, takmičenje je organizovalo Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika grada na Nišavi, uz poštovanje svih propisanih mera zbog korona virusa.


I „Đenerali” prvi

U okviru ove, 13. po redu manifestacije održano je i takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

U konkurenciji desetak ekipa pobedili su „Đenerali” iz Aleksinca. Kao i uvek, ekipu su činili Miodrag Jovanović i Miroljub Pavković.


 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − thirteen =