Корманке спајају неспојиво

На пијаци Бубањ у Нишу протеклог викенда одржана су два интересантна такмичења на којима су тријумфовале екипе са подручја алексиначке општине.

Ајвар на старински начин, Кормански урнебес, слатко од краставаца са ђумбиром и лимуном, слатко од љутих папричица – то је неколико заиста необичних мешавина слатких и сланих намирница које су одушевиле како посетиоце, тако и стручни жири 13. по реду такмичења за „Нај зимницу”.

Ове необичне ђаконије припремиле су вредне и предузимљиве чланице Етно-удружења „Корман” из истоименог села. Дале су машти на вољу и спојиленаизгледнеспојиво. А можда најбољипример за спајање неспојивог је, у ствари, Кормански урнебес који је осмислила чланица овог удружења Татјана Шљивић. То је, заправо, специјалитет чији су састојци бундева, кориандер, мед и ђумбир.И, то није све. Други део чине млевене папричице са ајваром, па је тако половина садржаја тегле слатка, а друга половина слана и љута. Признаћете, заиста тотално необично.

Истини за вољу, овакве комбинације никога нису оставиле равнодушним, па је Етно- удружење „Корман”, у конкуренцији тридесетак екипа, у све три дисциплине (слана и слатка зимница, иновације), сасвим заслужено, освојило прво место.

‒ Успех на такмичењу у Нишу је заједнички, јер су у припремама зимнице учествовале све наше чланице, њих 18, рекла је за Алпрес.рс председница Етно-удружења „Корман” Радица Бабић.‒ На нашем штанду изложиле смо слатка од јагоде, јабуке, купине, малине, боровнице и сокове од купине, коприве, вишње и ароније. Презентовале смо такође и више врста ајвара:цепкани, млевени и љути ајвар, па онда љутенице, разне пинђуре, љуте папричице, барену и сољену паприку, плави патлиџан, парадајз у флаши, чери парадајз, зелени парадајз, набраја наша саговорница и додаје да су чланице удружења уложиле много рада око припреме зимнице, али да се ето труд исплатио.

Под покровитељством нишке градске општине Палилула, такмичење је организовало Удружење угоститељских и туристичких посленика града на Нишави, уз поштовање свих прописаних мера због корона вируса.


И „Ђенерали” први

У оквиру ове, 13. по реду манифестације одржано је и такмичење у кувању рибље чорбе.

У конкуренцији десетак екипа победили су „Ђенерали” из Алексинца. Као и увек, екипу су чинили Миодраг Јовановић и Мирољуб Павковић.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + nine =