Корманке скувале најбољи червиш

Киша која је јуче падала од раног јутра претила је да омете шесту „Червишијаду” у Тешици. Међутим, такмичарске екипе су биле решене да се надмећу у припремању овог традицијоналног јела, па им повремена киша није сметала да се поред кувања и добро забаве.

Такмичење у припремању овог старинског јела од белог меса, брашна, масти и белог лука је у организацији Удружења „Супер жене” из Тешице и ове године је окупило такмичаре и гурмане како из наше, тако и из других општина. Овом приликом своје умеће у спремању червиша приказало је 11 екипа из Тешице, Гредетина, Кормана, Алексинца, Ниша, Трњана, Доње Трнаве, Дражевца и Малче.

Након завршеног кувања червиша, жири није имао нимало лак задатак, па су нијансе одлучивале. Међутим, по оцени стручњака, најбољи червиш скувала је екипа „Етно удружења Корман” из истоименог села у којој је главна куварица била Румена Милосављевић, која нам је одала рецептуру победничког червиша.

– Добар червиш чини домаћа свињска маст, домаће пиле и кување с љубављу – објашњава Римена Милосављевић која често кува ово јеле јер њени укућани воле червиш.

Друго место заузео је червиш екипе коју су чинили чланице Удружења жена „Бисерке” из Дражевца, а пехар за треће место понео је пут Доње Трнаве Срђан Перић.

Када је реч о традиционалним јелима, прво место заузео је Миле Јовановић из екипе „Ђенерали” који је кувао пасуљ, друго место заузела је екипа „Комшије” и њихова рибља чорба, док је треће место припало екипи „Љубитељи природе” која је припремала гулаш.

И ову, шесту „Червишијаду” пратио је културно-уметнички програм током ког су наступили чланови тамошњег Куд-а „Дејан Јовановић Деша” и гости из дражевачког Културно-уметничког друштва „Бисер”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − two =