Концерт Ансамбла „Венац“ из Грачанице

После прве најаве концерта Ансамбла „Венац“ из Грачанице, показало се велико интересовање Алексинчани за овај културни догађај, који је више и од културе. С разлогом, наравно.

Главни задатак Ансамбла народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ је очување игре, песме, обичаја и традиције народа са Косова и Метохије. Основан је далеке 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл под покровитељством Министарства културе Републике Србије. Од 1964. до 28. јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини. Тада бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији, у Нишу. Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије. Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште и почиње са радом у веома тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функционише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу, у Дом културе, где се и данас налази.

Ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник је, тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. „Венац“ сада има младу фолклорну армију која броји 322 члана. У свом богатом репертоару, који пре свега чине сплетови са простора Косова и Метохије, има преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

Посетиоци бесплатног концерта у Алексинцу вечерас ће у Великој сали Дома културе у 20 сати имати прилике да погледају само неке од тих кореографија. Издвајамо архаичну игру из Грачанице, игре и песме са централног Косова, жетелачке обичаје из Метохије, игре из Пећи, али и чобанске игре са Шаре. Наравно, биће још игара и песама. Примарни циљ „Венца“ је очување културне нематеријалне баштине Косова и Метохије. Ако то неко добро ради, то ради „Венац“. Драго нам је што ће вечерас наши гости бити ови млади разиграни и распевани људи. Организатор концерта је Центар за културу и уметност у Алексинцу у оквиру манифестације Дани Тихомира Р. Ђорђевића. Очекујемо бројну публику, јер наш град је и сам чувар традиције и обожава народну свирку и песму.

Игра је наслеђе из прошлости, али и темељ будућности!

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten + 8 =