Komunalna preduzeća sa suficitom u budžetu

Na današnjoj sednici Opštinskog veća članovi ovog tela prihvatili su izveštaj o radu opštinske uprave, a nakon toga i izmenu odluke o pribavljanju, upravljanju i raspolaganju stvarima u javnoj svojini opštine Aleksinac. Kako je predlagač ove tačke dnevnog reda izvestio, izmena je nastala nakon gašenja Direkcije za urbanizam i izgradnju opštine Aleksinac koja je upravljala svojinom opštine, a ti poslovi su sada povereni Preduzeću za puteve i stambeno-komunalnu delatnost.

U nastavku sednice veća prihvaćene su dve tačke po kojima se preduzećima koja se privatizuju otpisuju potraživanja opštine. Preduzeću “ZGOP” a.d. iz Novog Sada otpisano je 1.771.502,00 dinara i Akcionarskom društvu “Indusrtija obuće” iz Beograda 190.006 dinara.

Opštinska vlada dala je zeleno svetlo i na izveštaj o poslovanju Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, u kojem stoji da su ostvareni prihodi u prošloj godini 195.582.312,89 dinara, dok su realizovani rashodi u istom periodu 183.418.866,58 dinara, što ukazuje na pozitivno poslovanje u bruto iznosu od 22.163.446,31 dinara. Većnici su podržali predlog nadzornog odbora ovog javnog preduzeća da se neto dobit od 17.008.532,96 dinara utroši za nabavku osnovnih sredstava. I drugo komunalno preduzeće, „Komunalne usluge“, pozitivno je poslovalo u 2016. godini, nastavivši tako višegodišnji trend uspešnog završetka godine. U 2016. godini prihod ovog preduzeća bio je 143.532.665,26, a ukupan rashod 125.433.234,91 dinara, pa je ono u posmatranom periodu ostvarilo dobit od 18.099.430,35 dinara. Ostvarena dobit će, takođe, biti upotrebljena za investicije u opremu, koja će ove godine dostići vrednost od 30 miliona dinara. Do sada je nabavljena oprema vredna 10 miliona, a kako je rekao predstavnik „Komunalnih usluga“, u toku su tenderi za nabavku i ostalih predviđenih investicija. Osim od dobiti novac će se obezbediti i iz sopstvenih izvora, a deo i od kredita. Konačnu reč o izveštajima i raspodeli dobiti ovih javnih preduzeća daće odbornici na sledećoj sednici Skupštine opštine Aleksinac.

Opštinsko veće dalo je saglasnost na izmenu i dopunu Pravilnika o unutrašnjoj organizaicji i sistematizaciji radnih mesta u Predškolskoj ustanovi „Lane“, kojim se ukida nutricionista, a sistematizuje saradnik za preventivnu zdravstvenu zaštitu i kontrolu ishrane. Kako je obrazložila direktorka Violeta Popović, na ove promene su bili primorani zbog odlaska dosadašnjeg nutricioniste u penziju, a na raspisanom konkursu niko se nije javio iz okruženja, dok su prijavljeni kandidati iz Beograda i Kragujevca odustali. Ovom izmenom sistematizacije broj radnika u ustanovi „Lane“ ostaje isti. Većnici su podržali i više predloga o davanju u zakup nepokretnosti putem neposredne pogodbe u lokalima gde je već bilo zakupaca, a koji su u vlasništvu lokalne samouprave.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 8 =