Киша са градом захватила општину, у граду је било воде на улицама

Обилна киша са местимичним градом данас око девет сати захватила је подручје општине Алексинац. Многа места, па и сам град су остали без електричне енергије која се сукцесивно укључује. Најпре су почеле падавине у подјастребачком делу и бујичне воде су се већ излиле на саобраћајнице, а на пољима се види обим падавина што показују и наше фотографије забележене на подручју Гредетина.

Слично је и у моравском делу, а наравно опет је проблематичан подвожњак испод пруге у Трњану који је већ пун воде, а поједини возачи га већ заобилазе. Интересантно је да новим предлогом за брзу пругу овај подвожњак треба проширити и продубити. Сами закључите о решењу.

У самом граду критично је било код аутобуске станице, а приметили смо и на раскрсници преко пута уласка на Градски стадион велике количине воде и поједине кориснике локала који су изашли да се „боре” против воде. У том делу је био неки вид евакуације деце из вртића који су вежбали на стадиону за мале спортове. Возилима полиције, јавних предузећа и општинске управе више десетина деце, према речима команданта Штаба за ванредне ситуације и актуелног председника општине Далибора Радичевића, су превезена на сигурно и заштићена од кише. Он је похвалио и запослене у јавним службама и општинској управи који су се појединачно у акцију укључили и сопственим возилима.

За сада немамо информације о евентуалним штетама. То су нам потврдили и у Општинском штабу. На друштвеним мрежама се појављују фотографије о појединачним продорима воде у неким објектима, али без већих штета. Део града је и даље без струје, а међу њима је и студио Радио Алексинца, па тренутно ова локална радио станица не емитује програм. У Електродистрибуцији кажу да је због невремена квар на далеководу и да су екипе на терену.

Један коментар

  1. Dragi novinari lokalnog nam lista, molim Vas da se pozabavite ovom temom onako kako dolikuje profesiji, a ne samo da date činjenično stanje, pala kiša, par slika, i to je to. Prvo da konstatujem, jeste pala ogromna količina kiše, sa gradom, bilo je nevreme koje nije uobičajeno, jeste vest. Dakle, slažem se da postoje određena opravdanja da nešto nije funkcionisalo perfektno (npr atmosferska kanalizacija). Međutim, bilo bi lepo, a i u korist građana da se ispita zašto, od izgradnje keja, odnosno zidova odbrane od poplava, čiju izgradnju verujem skoro svi podržavamo, ali zašto od tada imamo reke na ulicama? Da li neko zaboravio da planira da se kišnica uliva u reku? Da li nije projektovano? Ko je odgovoran ako je projektovano a nije izvedeno? Kada će ovo već jednom biti snirano jer traje ovo nekoliko godina i svi kada prođe maj zaborave na to do sledećeg maja. To je jedna tema. Druga, daleko ozbiljnija je, ko je odgovoran što je gomilu dece iz vrtića doveo na gradski stadion radi uvežbavanja neke predstave kada je u Srbiji na snazi CRVENI alarm za nevreme??? Deca su u sred onog nevremena bila na stadionu. Srećom, vaspitačice su reagovale i zbrinule decu, ali da li je i za čiji interes danas morala da se izvrši proba? Bili smo svedoci jakih električnih pražnjenja? Šta da je neko dete stradalo? Ko bi bio odgovoran? Ko je odogovoran za traume koja su neka deca doživela? Roditelji ostavljaju decu u vrtić na čuvanje, ne da ih neko vodi po nevremenu i izlaže opasnoti. Evakuaciju su radili roditelji, oni koji su mogli da izađu sa posla, neki su čak i otvarali šahte kako bi voda uspela da ode kako bi deca mogla da priđu do vozila, a to što su se uključile javne institucije je očigledno pokušaj da se zataška nečija odgovornost za ovu vrlo opasnu izloženost deci riziku. Što ih pre sklonimo, ništa, nema problema, zaboravićemo. Molim Vas da istražite ove detalje, baš bi bilo interesantno da čujemo da li ima linije odgovornosti ili bi svi prali ruke sa “viša sila”. Jer ta “viša sila” je najavljena od strane hidrometeorološkog zavoda i svih medija informisanja. A inače, u vreme evakuacije dece, komunalno je zapelo da isprazni kontejner na uglu kod hotela Šumatovac i blokiralo je saobraćaj iako su roditelji objašnjavali da se sklone jer su deca na kiši. Jel baš tad mora da se isprazni kontejner? Svi znamo da bi vaspitačice da nisu odvele decu bile kažnjene i da bi radnici koji nisu ispraznili kontejner bili kažnjeni, ali to je ogledalo nesposobnog rukovodstva, jer ako radnici moraju da te se plaše, nemaš autoritet. Ali, eto, da ne dužim, ko je odgovoran što svake godine Aleksinac bude Venecija i ko izlaže decu opasnosti kada je najavljeno nevreme?

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + 3 =