Капитално издање историје Алексинца

Једно од најзначајнијих издања Центра за културу и уметност у овоj 2021. години је свакако поновно штампање петотомне историје Алексинца и околине која је изашла у оквиру едиције „Завичај”. Аутор четири књиге је покојни професор Миодраг Спирић, док је пету књигу приредио професор историје Зоран Стевановић.

Професор Спирић је написао историју нашег града и околине у четири публикације: „До краја прве владавине Кнеза Милоша”, „Од краја прве владавине Кнеза Милоша 1839. до краја Првог српског – турског рата 1876 – 77. године”, а у трећој књизи је обухватио период од краја српско – турских ратова па до краја владавине краља Милана Обреновића 1889. године и развој привреде и здравства у Алексицу и околини у XIX веку. У четвртој књизи обрађени су догађаји у Алексинцу и околини у периоду од абдикације краља Милана Обреновића до краја Првог светског рата. У петој књизи професор Стевановић је обрадио период од 1918. до 1941. године.

 

− Историја Алексинца и околине од праисторије до почетка Другог светског рата у Југославији је капитално дело каквим се може похвалити мали број градова и општина у Србији. Пет књига, које су изашле у периоду од 1995. до 2014. Године, обједињене у једну целину представљају издавачки подухват Центра за културу и уметност у Алексинцу. Читаоци могу на једном месту да сагледају друштвену, економску и политичку историју Алексиначког поморавља од најстаријих времена па до почетка Другог светског рата. Ту су и догађаји који су се одиграли на овом простору, а од значаја су за националну историју − каже за наш медиј професор историје и један од аутора Зоран Стевановић.

У догађаје од нациналног значаја он истиче дешавања у Делиграду 1806. године из Првог српског устанка, затим прикључења шест отргнутих нахија Србији 1833. и отмицу девојака у Мозгову, као повод за покретање устанка. Овај историчар истиче и улогу Алексиначког карантина у одбрани Србије од куге, као и дешавања у Првом српско – турском рату 1876. године, битку на Шуматовцу и Проглашење краљевине.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + 9 =