Како поправити поломљен зуб?

Незгоде са зубима су релативно честе и веома су непријатне када се догоде. Зуб релативно лако може да се поломи од ударца или пада, а у овом чланку ћемо покушати да објаснимо шта може да се уради како бисе поправио и надокнадио помољен зуб.

Након што дође до ломљења зуба, требало би се јавити стоматологу што је пре могуће, јер поломљен зуб може лако да се инфицира што може да доведе до потпуног губитка зуба, али и ширења инфекција на остале здраве зубе.

До посете стоматологу, уколико је присутан бол, пацијенти могу користити аналгетике као што су paracetamol или ibuprofen.

Ако је лом зуба оставио оштру ивицу пацијент може да залепи жвакаћу гуму без шећера или парафински восак на ивицу како би спречио да исече језик, усне или образ.

Стоматолог ће на прегледу предложити најбољи начин за поправку и надокнаду зуба, а одлука пре свега зависи од тога колико је зуб оштећен.

Мања оштећења где је дошло до губитка само малог дела зуба поравка се најчешће може обавити у једној посети, док ће озбиљније повреде захтевати дужу, комплекснију и скупљу процедуру као што је уградња крунице.

На тежину фрактуре зуба утиче и који је зуб поломљен, као и на ком месту и колико је близу деснима и корену зуба.


Пломба

Случајеви у којима је оштећење мало и недостаје само мали део зуба најчешће могу да се реше уз помоћ класичне беле пломбе или композитног материјала који ће уз помоћ специјалног гела веже испуну за зуб.

Ова процедура не захтева брушење зуба, а облик и боја зуба ће у највећој мери, или готово потпуно, изгледати као природни зуб пре третмана.

Стоматолог може користити ултравиолетно светло како би додатно учврстио пломбу или испуну зуба.


Крунице

Када недостаје већи део зуба, или је већ раније био захваћен каријесом и мора бити уклоњен већи део зуба, највероватније ће бити непходно да се угради круница.

Ова процедура подразумева да се зуб избруси у дебљини од једног до два милиметра, а током ове процедуре биће уклоњен и каријес уколико је захватио оштећен зуб.

На избрушен зуб биће потом зацементирана круница, која се ради специјално за сваког пацијента, тако да по свим својим карактеристикама одговара природном зубу: облику, боји, величини, нијанси…

Пацијентима су на располагању металокерамичке крунице и безметалне крунице. Безметалне крунице представљају врхунац протетике, у себи не садрже металне елементе и самим тим су идентичне природним зубима, и не може доћи до појаве металне линије на ивици са деснима.

Уградња крунице одвија се у неколико посета стоматологу, који ће избрусити зуб, узети отисак и потом зацементирати круницу за избрушен зуб пацијента.

Током овог поступка може бити потребно још неколико посета током којих ће пацијент испробати изграђену круницу како би савршено одговарала пацијенту.


Фасете

У ситуацијама када је оштећен само предњи део зуба, фасета може бити најбољи начин за рестаурацију.

Фасете су танке љуспице од керамике које се лепе за предњи део зуба, у боји природног зуба.

Као и у случају круница, уградња фасета захтева брушење, међутим реч је о брушењу јако танког слоја зуба и то само предњег дела зуба, па је сама процедура знатно комфорнија за пацијента.


ПР текст

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + 8 =