Како до посла за најугроженије

Особе из маргинализованих група на територији Алексинца имају прилику још два дана да се пријаве за радно ангажовање по концепту „Заједно за заједницу”, у општинским јавним институцијама и установама, као и организацијама цивилног друштва.

Меру радног ангажовања „Заједно за заједницу”, имплементира Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, заједно са НАЛЕД-ом и Асоцијацијом координатора за ромска питања, а у циљу ублажавања негативних последица пандемије ковид-19.

Роме и Ромкиње, самохране мајке, жене жртве насиља, особе са инвалидитетом, незапослени дуже од годину дана и лица из других маргинализованих група, очекује ангажовање у трајању од три до четири месеца у периоду април-август.

− Пројекат се спроводи у шест локалних самоуправа. Поред Алексинца ту су Врање, Пирот, Крушевац, Крагујевац и Суботица. Око 210 особа биће укупно ангажовано, а колико ће бити ангажовано у појединој локалној самоуправи зависи од интересовања. Дакле, није ништа ограничено. Видећемо у зависности од пријава у ових шест локалних самоуправа. Тако да, има још два дана за пријаве, а након тога ћемо видети на основу броја пријава колико ће у којој локалној самоуправи људи бити ангажовано − објаснио је Иван Радак из НАЛЕД-а.

Поред месечне надокнаде у нето износу од 28.000 динара за 160 радних сати, за учеснике у програму биће уплаћени порези и доприноси за социјално осигурање. Обезбеђена им је менторска подршка локалних медијатора, обука за обављање посла коју организује послодавац, као и обука за увод у обављање посла коју организује извођач пројекта. Уз то, обезбеђени су и пакети помоћи са прехрамбеним производима, хигијенским и дезинфекционим средствима. Пре радног ангажмана, припадници маргинализованих група проћи ће кроз обуку за активно тражење посла.

− Ово се све чини како бисмо ублажили негативне последице пандемије ковид-19 и да покушамо да на неки начин побољшамо услове живота за маргинализоване групе. То су људи који су често на тржишту рада ангажовани на црно и којима је потребна подршка да уђу на тржиште рада и уђу у легалне токове, тако да верујемо да ће овај пројекат имати заиста позитивне ефекте и зато нам је важно да имамо што више пријава, да видимо ко су ти људи и које су њихове потребе − додао је Радак.

Сви заинтересовани за учешће могу да се пријаве путем слања попуњеног пријављеног формулара који се налази на порталу naled.rs, а за помоћ могу да се обрате локалном медијатру путем телефон 0616003728.  Такође, на располагању им је контакт центар НАЛЕД-а на број 0638658605 и мејл адреса zajednozazajednicu@naled.rs или се могу обратити у канцеларији број 33 у Општинској управи општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 2 =