Још увек возим, али не ходам

Сваке године, у новембру, обележава се Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода. Тај дан је посвећен сећању на милионе оних који су изгубили живот или били повређени у саобраћајним незгодама на путевима широм света, њиховим породицама, као и одавању почасти свим припадницима хитних служби и другим професионалцима који се свакога дана сусрећу и предано боре са последицама саобраћајног трауматизма.

У месецу новембру цела седмица је посвећења овом обележавању, а у зависности од могућности, свака средина бира дан када ће уз помоћ Агенције за безбедност саобраћаја обележити овај дан.

Тим поводом, у организацији Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац, данас је Славиша Савић одржао предавање под називом „Још увек возим, али не ходам” и младим људима покушао да приближи са колико озбиљних последицама могу да се сусретну они који не поштују саобраћајне прописе.

Циљна група су били млади возачи, тачније они који су на обуци и они који су скоро добили возачку дозволу.

− У циљу унапређења безбедности саобраћаја младих кроз ово предавање прошли смо кроз све сегменте за безбедно учешће у саобраћају, али наравно и првенствено кроз причу о мојој саобраћајној незгоди где су млади видели који су то изазови били пред којима сам се ја нашао, како сам се носио са њима и које су то грешке довеле до трајне инвалидности коју виде пред собом − појаснио је Славиша Савић.

Он је прилично задовољан како млади људи током овог предавања прихватају савете и колико овакав вид предавања допире до њих.

− На досадашњих преко 300 одржаних предавања, ниједан млади човек није напусто предавање и њихова интеракција у току самог предавања је на завидном нивоу, а исто тако након самог предавања млади прилазе, постављају питања, на неки начин честитају и дају снагу и бодре ме да насавимо моје колеге и ја даље. Такође и њихов однос путем друштвених мрежа показује да овакав вид предавања допире до њих и мислим и желим да верујем да ће имати резултат − додао је Савић.

 Иначе, Србија је за претходних 5 година изгубила 2.674 људска живота у саобраћају. Поред тога, теже и лакше су повређене 99.754 особе. То значи да је 102.428 особа у Републици Србији имало директне последице саобраћајних незгода.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − eighteen =