Још једно међунардно признање за Андрију

На недавно одржаној 64. Међународној математичкој олимпијади (International Mathematical Olympiad – IMO) за ученике средњих школа, која окупља најбоље математичаре из разних земаља, ове године у Чиби (Токио, Јапан), таленти из наше земље имали су запажене резултате. Шест такмичара, представници Олимпијског тима Србије, вратило се са медаљама и признањима. Један од њих је и Андрија Живадиновић из Житковца, ученик Гимназије „Светозар Марковић” у Нишу.

Овај талентован младић из Житковца поносно представља свој завичај и своју школу на разним такмичењима из ове области. Редовно осваја бројне награде и признања. На овогодишњој математичкој Олимпијади освојио је бронзу.

Прилику да покажу своје математичко умеће и представе нашу земљу имали су Матеја Вукелић, ученик „Математичке гимназије” у Београду, освојивши сребрну медаљу, као и носиоци бронзане медаље Александар Вишњић и Стефан Шебез, ученици „Математичке гимназије” у Београду.

Иначе, ова Међународна математичка олимпијада представља Светско првенство у математици за ученике средњих школа и одржава се сваке године у некој другој земљи. Прва олимпијада одржана је 1959. године у Румунији, уз учешће 7 земаља. Постепено се проширила на преко 100 земаља са 5 континената. Одбор ИМО-а залаже се за то да се такмичење одржава сваке године и да свака држава, домаћин, поштује прописе и традицију ИМО-а. Наредне године Олимпијада ће бити одржана у енглеском граду Бат. Такмичење почиње 11. а завршава се 22. јула 2024. године.

Извор фотографија: Друштво математичара Србије (званична Фејсбук страница).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + eighteen =