oružje

Још годину дана за замену оружних листова

Рок за замену старих оружних листова за нове биометријске исправе, који је најпре био предвиђен за почетак марта ове године, продужен је за још годину дана, прецизније до 5. марта 2020.

Закон о оружју и муницији који је усвојен 2016. увео је низ новина, пре свега у погледу категорија оружја, услова и режима за његово поседовање, обавезног лекарског прегледа, а власници оружја су били у обавези да у року од три године замене старе исправе. Међутим, према статистици, мали број је ову обавезу извршио у протеклом периоду што говори да су многи власници оружја, по навици, чекали последњи час.

Власник оружја је у обавези да приликом замене оружаног листа у полицијску станицу донесе оружје на увид, као и старе исправе. Поред тога, мора доставити потврду да против њега није покренут кривични поступак, као и лекарско уверење о способности за држање и ношење оружја. Саставни део поступка је и документ који доказује оправдан разлог за поседовање оружја.

Оправдан разлог разликује се у зависности од ватреног оружја које се поседује. Уколико неко поседује ловачку пушку или карабин, мораће да приложи уверење о положеном ловачком испиту или копију ловне карте. Уколико је оружје намењено спорту, мораће да приложи потврду о чланству у неком од стрељачких клубова.

Доста је полемике било око обуке за руковање оружјем. Ипак, по Закону оваква обука није обавезна за оне који већ имају дозволу и мењају је за нову, биометријску.

Што се трошкова тиче, издавање новог оружног листа кошта 1.500 динара (600 динара је образац који израђује Завод за израду новчаница, а 900 динара накнада за трошкове израде). Они који поседују оружје са олученим цевима, односно пиштоље, револвере и карабине морају уплатити и републичку таксу од 5.360 динара или 2.560 динара за неолучене цеви. Уз ове трошкове, треба урачунати и лекарско уверење чија се цена креће од 2.500 до 6.000 динара, зависно од здравствене установе, као и потврду о некажњавању. Односно за замену старе новом биометријском исправом власници оружја треба да издвоје отприлике од десетак до 15 хиљада динара.

За разлику од старог документа, на једном биометријском оружном листу моћи ће да се региструје до 10 комада пушака или исто толико пиштоља.

Власници оружја који до 5. марта наредне године не замене оружне листове, како прописује закон, биће новчано кажњени од 5.000 до 150.000 динара, а постоји ризик и да им се оружје и муниција одузму.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − ten =