Још 50 паркинг места

Усвајањем Нацрта одлуке о измени и допуни Одлуке о регулисању саобраћаја на путевима на територији општине Алексинац почело је данашње заседање Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац. Ова Одлука се мења у члану који регулише број паркинг места у граду која се наплаћују. Како се полако завршавају радови на уређењу дворишта иза Катастра, ту ће бити нових 50 паркинг места, па ће у граду када то потврде одборници бити 661 паркинг место и 12 места за лица са посебним потребама.

Чланови савета су у наставку заседања донели закључак о расписивању јавних набавки за израду пројектне документације и ревизију исте за зону школе у Катуну. Пре три године је урађена документација, али је превиђено да је то регионални пут, па када стигне ревизија документације, почеће се са уређењем ове зоне школе.

На данашњем дневном реду седнице Савета нашла се и молба Предшколске установе „Лане” за донацију дечијих ауто-седишта. Како стоји у молби, њима је потребно 18 седишта како би били у складу са саобраћајним прописима и како би побољшали безбедност деце приликом превоза комби возилима. Савет се по овој молби позитивно изјаснио, с тим да ће седишта доделити на крају године, ако преостану након поделе по конкурсима, или ће у случају да не преостану, набавити почетком наредне календарске године.

У наставку заседања могли су да се чују Извештаји радне групе овог тела који су обилазили терен по захтевима појединаца, а и предузећа.

По захтеву Магне радна група је закључила да постоје оправдани разлози да се од управљача пута затраже хитне саобраћајно техничке мере за смањење брзине кретања возила на заобилазници око Алексинца и то на 50 километара по часу и да се обележи непрекидна разделна линија од Лукоилове пумпе до Магне.

По другом захтеву, ово радно тело обишло је раскрсницу улица Шуматовачка и Хајдук Вељка и закључило да се наспрам стуба расвете у Шуматовачкој треба поставити саобраћајно огледало, а да се део улице Хајдук Вељка, у смеру од раскрснице са Липовачком до Шуматовачке претвори у једносмерни режим саобраћаја. Ово ће бити на снази када се у наредном периоду уради измењена Одлука о саобраћају у Алексинцу.

На захтев да се постави још један лежећи полицајац у улици Војске Југославије, комисија је закључила да не постоје оправдани разлози, али да се могу предузети друге мере како би се успорио саобраћај у овој улици. Они су предложили да се у овој улици брзина ограничи на 30 километара по часу и да се обележи неиспрекидана разделна линија целом дужином улице.

На крају заседања Савета образложен је извештај о стању у улици Максима Горког који је тражио председник општине након саобраћајне несреће која се догодила средином прошлог месеца. Чланови комисије су утврдили да је коловоз у овој улици у одличном стању, да је његова ширина преко 6 метара, а да је ограничење брзине 50 км/ч, и мишљења су да би се подигла безбедност собраћаја треба ограничити брзину кретања на 40 км/ч и обележити неиспрекидану разделну линију целом дужином улице.

Наравно, чланови Савета сматрају да се ипак мора ставити акценат да без стриктног поштовања правила саобраћаја и начела безбедне вожње, ниједна саобраћајно техничка мера није гарант да се неће, нажалост, догађати саобраћајне незгоде.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − 5 =