Историја, фамилије и носталгија за временима када нас је било више

Хронику села добило је још једно алексиначко насеље. Вечерас од 18 часова у Дому културе у Доњем Адровцу биће представљена публикација о овом селу аутора Мирослава Николића. Овај мештанин је у књизи „Хроника села Доњи Адровацˮ представио своје родно место у прошлости, али и у садашњем тренутку.

Како напомиње један од рецензената Миодраг Тасић, аутор је у исто време дао кратак, али довољан приказ историјских прилика и уопште појаснио све битне карактеристике положаја и места свог завичаја, како би млад и неупућен читалац, односно неки будући, могао да разуме шта је и где је био и где је сада Доњи Адровац.

Посебна вредност књиге је и део посвећен фамилијама које живе у селу. На то указује већ поменути рецензент који констатује да није било лако скупити родослов фамилија у Доњем Адровцу, поменути сваког рођеног овде, али и оне одсељене, који живе на свим континентима.

Аутор у књизи са носталгијом описује прошло време када се ентузијазмом и личним пожртвовањем градило друштво. Људи су некада сопственим средствима и личним радом градили путеве, домове културе, уводили електричну струју и телефонске линије, водовод, прокопавали одводне канале. Насеље је било пуно живота.

Нажалост и у овом селу се смањује број становника. Осамдесетих година прошлог века у Доњем Адровцу живело је око 950 становника, деценију касније било их је 100 мање, а по попису из 2002. само 761 становник. Вероватно су ове 2021. те бројке забрињавајуће. Вечерас је права прилика да макар на тренутак оживи село окупљајући житеље и госте на промоцији књиге „Хроника села Доњи Адровацˮ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − three =