In memoriam: Одлазак заљубљеника у стони тенис

После дуже и тешке болести, јуче је у 72. години преминуо Јован Живић, генерални секретар Спортског савеза општине и познати друштвенo-спортски радник.

У младости се бавио фудбалом и шахом, а касније стоним тенисом. У овом спорту оставио велики траг, поред осталог, обављајући и функције председника Стонотениског клуба Шуматовац, Општинског стонотениског савеза и Регионалног стонотениског савеза Ниш. Био је и генерални секретар Стонотениског савеза Србије у време када је на челу ове организације био светски првак у стоном тенису Зоран Калинић. Иницирао је оснивање стонотениских клубова у Витковцу, Краљеву, Тешици, Бовну и Великом Дреновцу и покретање Општинске стонотениске лиге. Кроз организовање међународних утакмица репрезентације Србије у Зајечару, Пироту, Белој Паланци, Нишу и Алексинцу, као и интернационалног турнира Јуниор опен – Србија у Врњачкој Бањи допринео је популаризацији стоног тениса у овом делу наше државе.

Испит за међународног стонотениског судију положио је 2000. године, а седам година касније и за арбитра такмичења у којима учествују лица са инвалидитетом. Делио је правду на бројним великим међународним такмичењима и про-туревима у Аустрији, Италији, Словенији, Хрватској, Немачкој, Словачкој…

Године 2017. изабран је за генералног секретара Спортског савеза општине, а две године касније опет је добио поверење да обавља ову функцију. Својим ангажманом у овој асоцијацији која окупља преко 70 клубова и савеза, значајно је допринео њеној широј афирмацији кроз успоставање сталних активности, као што су Мали сајам спорта, Спортско лето, Дан спорта…

За постигнуте резултате у области спорта и физичке културе 1999, 2005. и 2013. године награђен је Похвалом општинске Скупштине. Награду Спортског савеза општине за животно дело и вишегодишњи допринос развоју спорта добио је 2019. године.

У присуству чланова породице, рођака и пријатеља, Јован Живић, велики заљубљеник у стони тенис и спорт уопште,  сахрањен је данас на гробљу у Лужану.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 4 =