Хуманошћу обележен Национални дан давалаца крви

Хуманост Алексинчана није заказала ни током Националног дана давалаца крви. Како традиција налаже, поводом 11. маја, дана Добровољних давалаца крви Србије, овдашњи Црвени крст и Завод за трансфузију крви из Ниша потпомогнути члановима Клуба добровољних давалаца крви „Хумано срце” из Алексинца јуче су  спровели још једну акцију добровољног давања крви.

Током јучерашње акције прикупљено је 54 јединица крви, што је изнад просека за овакве акције, а ово је била јединствена прилика да се на Национални дан давалаца крви поделе признања вишеструким даваоцима крви који су донирали крв 35, 50 и 75 пута. Ово признање за 35 давања заслужило је деветоро наших суграђана, шесторо је дало крв 50 пута, а двоје може да се подичи бројком од 75 давања.

Поводом Националног дана добровољног давалаштва крви и председник општине Алексинац Далибор Радичевић, организовао је пријем за представнике Црвеног крста и добровољних даваоца крви.

Иначе, процена је да су од укупног броја становника општине Алексинац 2,6 процената добровољни даваоци крви, па не изненађује податак да се током године прикупе између 1200 и 1400 јединица крви током 40 до 45 акција. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five − 5 =