Savet za saobraćaj

Грађани траже: Успориваче у борби са бахатим возачима

Грађани општине Алексинац у борби против несавесних возача који пребрзо возе у насељеним местима све чешће се обраћају Савету за безбедност саобраћаја са захтевима за постављање успоривача саобраћаја. На јучерашњој седници овог тела било је таквих пет захтева.

Сви пристигли захтеви се бодују по опште утврђеним критеријумима и мерилима, који по мишљењу већине чланова Савета недовољно обраћају пажње на безбедност деце која се окупљају на игралиштима и другим просторима. Зато је покренута иницијатива за доношење нових критеријума где би се са више бодова оцењивала угроженост најмлађих. Затим би се пристигли захтеви избодовали и на основу резултата доносиле би се одлуке.

Од пристиглих молби је и захтев Месне заједнице Тешица да се заштити мост на Јужној Морави од камиона велике носивости који превозе шљунак. Овај објекат је 2003. године саниран, али због средњег стуба који је у кориту реке његова носивост је ограничена. И поред јасних упозорења, несавесни возачи их не поштују. Савет је предложио управљачу овог пута да улазак на мост сузи препрекама које би онемогућиле саобраћај за тешке и велике камионе.

Most u Tešici
Извор фотографије: Google maps

Месне заједнице Суботинац и Вукашиновац тражиле су постављање успоривача саобраћаја у појединим зонама јер се на регионалним путевима који пролазе кроз ова насеља пребрзо и несмотрено вози што угрожава безбедност грађана. Савет је сагласан да се по овим захтевима, оно што је у његовој надлежности, предузму активности и у наредном периоду за њих ће бити обезбеђена средства.

Због одржавања појединих акција у оквиру Европске недеље урбане мобилности у уторак 22. септембра за саобраћај ће бити затворен део улице Момчила Поповића, од раскрснице са улицом Књаза Милоша до укрштање са улицом Душана Тривунца, од 12 до 13 часова. Ради се о простору испред Дома културе.

Очито да, по оштрини захтева са терена за постављање препрека због пребрзе вожње, саобраћајна култура нам није на потребном нивоу за безбедан саобраћај. Да ли ћемо ми у једном тренутку постати средина са процентуално највећим бројем постављених успоривача у окружења, а да грађани и даље буду огорчени на понашање возача? Можда је време и за друге активности у спречавању пребрзе вожње у насељеним местима, нарочито на ризичним деоницама.

 

2 коментара

  1. Ti “usporivači” samo prave buku ljudima ispred čijih kuća su stavljeni, kretanje nije usporeno, samo je povecan rizik za sve.
    Pišem iz iskustva, jer ih celu noć slušam a niđe koristi!!!!

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 4 =