Godišnjica Boja na Deligradu

Uz državne i vojne počasti, danas je u porti crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila obeležena 211. godina od Boja na Deligradu. Vence na spomen kosturnicu položile su delegacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,  Vojske Srbije, Opštine Aleksinac, Unije boraca i Opštinske organizacije penzionera.

Pozdravljajući prisutne narodni poslanik Dalibor Radičević je istakao da je Deligrad mesto gde je izvojevana jedna od najznačajnih pobeda srpskih ustanika nad Turcima i gde je stvarana istorija srpskog naroda.

– Boj na Deligradu, Boj na Mišaru i Ivankovački boj su tri kamena temeljca srpskoj državnosti, ali i preteča današnje, savremene Vojske Srbije u pogledu razvoja i strategije razmišljanja i odbrane naše zemlje – rekao je državni sekretar u Ministarstvu rada Negovan Stanković i izrazio žaljenje što ovakvoj manifestaciji, na kojoj se odaju državne i vojne počasti, ne prisustvuje više građana.

Stanković je napomenuo da pored rada, zapošljavanja i zaštite socijalno ugroženih kategorija, ministarstvo posebno mesto i pažnju poklanja negovanju tradicija oslobodilačkih ratova, jer kako je rekao, moramo  uvek sa dostojanstvom da se  odnosimo prema svim našim precima, prema svim učesnicima i događajima naše istorije.

– Moramo da poštujemo našu istoriju, jer samo narod koji poštuje svoju istoriju može da gradi budućnost kakvu želi – naglasio je državni sekretar Stanković

Govoreći o putu Srbije ka Evropskoj uniji, on je rekao da je nama tamo mesto, ali ne samo na papiru, i da moramo da usvojimo principe po kojima ćemo, kao članovi EU, zadžati naše osnovno dostojanstvo i kulturu a prihvatiti njihove vrednosti koje su dobre.

U umetničkom programu nastupili su članovi Književnog kluba „Velimir Rajić“ i crkveni hor „Sveti Nikola“ iz Aleksinca.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − three =