Форум „Читалићаˮ у Липовцу

Током викенда у Установи за одмор и рекреацију „Липовацˮ окупили су се просветни радници ентузијасти, школски библиотекари и учитељии у оквиру Форума „Читалићаˮ. Пројекат „Читалићиˮ траје од 2012. године и промовише идеју враћања деце књигама, односно популарише читање књига. Аутор ове манифестације је професор српског језика Маја Радоман – Цветићанин, актуелна директорка Центра за културу и уметност у Алексинцу. Форум у Липовцу су организовали Удружење грађана „Читалићиˮ и библиотека „Вук Караџићˮ из Алексинца.

Окупили су се чланови Ауторског тима и заинтересовани координатори, ментори, библиотекари, добротвори, да продискутују нову тему, сазнају погледе стручних сарадника Читалића о предложеној теми, размене мишљење, идеје… Овогодишња тема Смотре читалаштва је мисао Мирослава Антића: „Ко траје даље од трајнијег, не зна за кратка знањаˮ. Читалићи ће ове школске године обележити 90 година од рођења поменутог Мике Антића, као и 130 година од рођења Иве Андрића и 100-годишњицу рођења Душана Радовића. Бројни су јубилеји који се обележавају током ове школске године, па и читалачки списак не чине дела, већ имена аутора чији се јубилеји славе.

О једном великом јубилеју, 150 година Учитељске школе у Алексинцу, говорио је, надахнуто, као и увек, др Жељко Младеновић, а др Душко Бабић, председник СКЗ, говорио је о 130 година Српске књижевне задруге, назвавши је стубом српске културе и идентитета. На Форуму су се смењивали изузетни предавачи и занимљиве теме. О књижевности за децу говориле су др Елизабета Каралић и Весна Ћоровић Бутрић, уредник у Радио Београду. На важно питање зашто читати данас, одговарао је др Иван Стаменковић.

Драги гост др Горан Максимовић, са Универзитета у Нишу, водио нас је овога пута кроз четири завичаја Симе Матавуља, мајстора приповедача, који је рођен пре 170 година. За културу сећања на Форуму био је задужен др Драгољуб Даниловић својом занимљивом причом о Немањићима.

Форум је окупио госте из целе Србије, од Новог Сада до Краљева. Они су истакли да је простор за одржавање овог састанка врло инспиративан, у Установи за одмор и рекреацију деце „Липовацˮ, која је основана 1975. године на темељима некадашње школе из 19. века, а у непосредној близини манастира Свети Стефан. Манастир је посвећен Преображењу, а према натпису изнад улазних врата, подигао га је 1399. године монах Герман, уз помоћ Деспота Стефана Лазаревића и његовог брата Вука. У близини манастира налазе се остаци средњевековног утврђеног града Липовац, па су радознали гости и ове године извели мали успон до крста на врху града. Манастир је активан, женски је и о њему брину монахиње. А о гостима Форума Читалића бринула је неуморна Маја Радоман – Цветићанин, идејни творац овог међународног пројекта читања, којим се поноси не само Алексинац, него и читава Србија. Улога читања и значај књиге су немерљиви, те се овакве манифестације морају одржавати и надаље.

Од ове године Земља Читалића богатија је за два амбасадора читања: Гордану Тимотијевић и Милоја Радовића из Краљева; чувар читалачке ватре постао је Александар Јањушевић из Крагујевца.

Аутор текста: Власта Н. Ценић

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + nineteen =