Филму о Рајевском специјално признање руских новинара

Филм „Вода – Последњи дани пуковника Рајевског”, настао у копродукцији Лаки продукције из Александровца и Алексиначког позоришта „Дука Јовановић”, по сценарију Слободана Ценца, а у режији Горана Ерчевића, добио је специјалну награду Савеза новинара Русије на Међународном фестивалу документарног филма „Линија фронта”.

Ова смотра одржана је од 28. новембра до 1. децембра ове године у руском Ростову на Дону. Филм „Вода” приказан је у категорији дугометражног документарног филма. На фестивалу је приказано 41 остварење у такмичарском делу и 16 филмова ван конкуренције из Русије, Казахстана, САД-а, Ирана и Србије. Приказана дела одабрана су од око 280 радова који су стигли на конкурсу.

Овај филм сниман је и продуциран од 2016. до 2023, а премијера је организована 5. јуна 2023. у Алексинцу поводом Дана општине, док је прво београдско приказивање било 17. новембра, на дан рођења пуковника Рајевског, у Руском дому. Насловне улоге у филму играју Дејан Тончић, Војин Ћетковић, Бранислав Трифуновић и Снежана Кнежевић. Поред њих се у играним сценама појављује још десетак глумаца.

Детаљ са снимања поменутог филма у овдашњем Завичајном музеју
Милош Паовић (фото из архиве).

‒ Радња филма прати последњих 16 дана живота чувеног руског добровољца у Српско-турском рату 1876, пуковника Николаја Николајевича Рајевског, човека по којем је Лав Толстој написао лик Вронског из Ане Карењине. Пуковник Рајевски је погинуо у бици против турске војске 20. августа 1876. године, по старом календару, односно 2. септембра по новом, крај села Горњи Адровац код Алексинца. На месту његове погибије сада се налази у народу чувена Руска црква ‒ каже Милош Паовић, продуцент филма.

Датум одржавања овог фестивала, са ратном темом, није изабран случајно. Године 1941., 28, 29. и 30. новембра недалеко од Ростова на Дону, Црвена армија извојевала је своју прву победу.

Део екипе филма “Вода” на премијери у Алексинцу (фото из архиве).

Како је казао организатор фестивала Андреј Кудјаков, а пренели одређени портали, то је била уистину преломна битка и огроман смисао садржан је у самом називу фестивала „Линија фронта”. „Зато јер се ми данас, у Ростову, суштински, и налазимо на линији фронта док се у Донбасу одлучује о судбини наше земље” ‒ пренели су портали изјаву Кудјакова.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − four =