Фестивалски одбор: ПИП оправдао очекивања

Прошлогодишњи Фестивал првоизведених представа одржан крајем новембра у Алексинцу осим добрих оцена од стране публике, добио је и позитивно мишљење Фестивалског одбора који је на седници одржаној крајем прошле седмице, у петак, извршио анализу манифестације и усвојио финансијски извештај.

Прошлогодишњи 11. по реду ПИП један је од најуспешнијих од како се он одржава у граду на Моравици. Пород овог закључка чланови Фестивалског одбора констатовали су и успешан рад селектора Небојше Брадића, целокупног тима Центра за културу и уметност коме је поверена организација, затим велики допринос волонтера у чијем саставу су били и ученици Алексиначке гимназије.

Рад жирија је оцењен као коректан, а у прилог томе иде и чињеница да на њихове донете одлуке није било примедби ни од стручне јавности, али ни од публике, мада се она другачије изјаснила код најбоље представе на Фестивалу. Одбор је као најбитнију чињеницу за фестивал истакао допринос алексиначке публике која је била масовна, и активна и приликом оцењивања такмичарских представа, али и на трибинама после наступа позоришних актера. Врло позитивну оцену добио је и пратећи програм који је обхватио три позоришне радионице за децу и младе, које су водили реномирани стручњаци из ове области, затим неколико изложби и издавање књиге „Других пет” у којој су објављене награђене драме са петог до десетог ПИП-а.

Фестивалски одбор је одлучио да селектор за Фестивал који ће бити одржан 2025. године буде поново Небојша Брадић, а за 2024. годину тај посао већ од прошлог лета ради театролог Др Миливоје Млађеновић.

На прошлонедељном састанку Одбор је усвојио и финансијски извештај о одржаном ПИП-у који је износио око 3,2 милиона динара, од којих је нешто више од два милона издвојено за шест представа, што је изузетно повољно имајући у виду њихов квалитет и имена и установе које су их реализовали.

А ради се о представама: „Било једном на Бријунима” у продукцији београдског Битеф театра,  „НЛО” Атељеа 212, „Шта ће бити са свима нама?” у извођењу Народног позоришта Зрењанин, „Расветљавање случаја серије убистава тровањем у Ћупријском округу седамдесетих година 19. века” настале у сарадњи Пулс театара из Лазаревца и Књажевско-српског театра из Крагујевца, „Успаванка за Алексију Рајчић” Народног позоришта из Београда, као и о представи у част награђених „Клара, догодило се нешто неочекивано” у продукцији трупе Сцена маска из Шапца.

Фестивалски одбор је ван овог извештаја изнео став  да су награде од око 15.000 динара за добитнике фестивалских признања мале и да у наредном периоду треба радити на њиховом повећању како би оне биле адекватне значају манифестације.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × two =