ЕУ и Савет Европе помажу пројекте намењене алексиначким Ромима

На подручју општине Алексинац у оквиру Пројекта „Креативни инклузивни клуб” се спроводи већи број активности које имају за циљ оснаживање наших суграђана ромске националности.

Прошлог петка реализована је акција медицинског тима у ромском насељу Васа Николић у Алексинцу. Овом приликом рађени су основни медицински прегледи: мерење крвног притиска, мерење нивоа шећера становницима у овом насељу.

Оваква акција је део великог пројекта који реализује Општина Алексинац. Пројекат се зове „Креативни инклузивни клуб” и он је део заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе у склопу „Ромактед програма” фаза 2 под називом „Промовисање доброг управљања и оснаживање Рома на локалном нивоу”.

‒ Друштво за развој креативности је партнер Општини Алексинац у реализацији пројекта „Креативни инклузивни клуб” и оно за шта смо ми задужени поред медицинског тима, који иначе ради у просторијама, такозване Мале сале СПС-а, односно у Згради комитета, реализовали смо и радионице оснаживања за децу ромске националности и из других маргиналних група у Основној школи „Вук Караџић” у Житковцу. Укупно је реализовано тридесет радионица, а након тога, још пет радионица реализовано је и у Предшколској установи „Лане”, такође у мешовитим групама, међу којима има и ромске деце – објашњава Снежана Живадиновић из овог удружења.

Она још и каже да је тема тих радионица и генерално целокупног програма опоравак од ковида, уз напомену да су реализовали радионице на тему здравих стилова живота и здравих навика.

‒ Паралелно с тим кренуле су активности помоћи учењу енглеског језика. Овом приликом, ми смо такву врсту активности почели да реализујемо у Основној школи „Вожд Карађорђе”, обзиром на чињеницу да имају велики број ромске деце. Наставак овакве врсте подршке деци ромске националности и деци из других маргиналних група наставиће се са почетком школске године. Предвиђена су и тематска предавања из области превенције иочувања здравља. Она ће бити реализована такође од септембра, с обзиром на велике врућине. Додела 20 таблета-рачунара  за децу ромске националности  у предстојећој школској години је круна овог пројекта − каже наша саговорница.

Живадиновић објашњава да ће ускоро бити формулисани и критеријуми за селекцију која ће деца моћи да аплицирају за добијање уређаја и то ће им лично бити дато уз потпис родитеља. Наравно, очекује се велика подршка педагошких асистената који раде са том ромском децом.

‒ У склопу нашег пројекта, значајан је и Ваш допринос. Планирали смо активности кампање, објављивање главних вести из пројеката на Вашем медију, а такође на самом крају пројекта биће један, да кажем, за јавност завршни догађај када ћемо окупити све наше учеснике и наравно промовисати здраве стилове живота и здрав начни живота ‒ завршава Живадиновић.

Поменути Пројекат је финансиран средствима Европске уније, а у партнерству га реализују Општина Алексинац и Друштво за развој креативности. Алексиначка локална самоуправа је задужена за уређивање просторија у којима се  реализују пројектне активности и за куповину и поделу 20 компјутерских таблета за 20 ромских ученика. Остале активности спроводи ова организација невладиног сектора.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − 12 =