Етно-учионица која чува традицију и образује младе

У Основној школи „Јован Јовановић Змај” на Алексиначком Руднику, цела ова седмица је у знаку „Змајеве недељеˮ. Низом манифестација биће прослављен дан ове установе 12. мај.

Основна школа „Јован Јовановић Змајˮ ове седмице низом активности обележава Дан школе. Тим поводом, јуче поподне у четвороразредном одељењу школе у Делиграду, уз присуство ученика, њихових родитеља, грађана, просветних радника и гостију, отворена је Етно-учионица. У њој је смештено више стотина експоната са краја 18. и почетка 19. века прикупљених од мештана. Како је, обраћајући се присутнима напоменуо председник Месне заједнице Делиград Родољуб Радић најстарији житељи насеља су се потрудили да прикажу дух прошлих времена кроз традиционална јела, народну музику, инструменте, ручне радове, ношње и предмета који су се употребљавали у домаћинствима.

− Ово је јединствена прилика да се сви окупимо и да на кратко подсетимо како дгађаја из пролости, тако и народних веровања и обичаја који чине нашу српску културну баштину − казао је Радић, напоменувши  историски значај Делиграда због шанчева и битака у Првом српском устанку, као и постојање Цркве Светих арханђела Михаила и Гаврила, подигнуте  на делу Карађорђевог шанца тридесетих година прошлог века, и у част изгинулих ратника у ратовима за стварање и ослобођење Србије.

Главни покретач стварања Етно-учионице је учитељица Горица Голубовић која није скривала задовољство што су посетиоци били заинтересовани за историјат изложених предмета. Она је то и показала приликом дочека посетилаца и примања честитки за урађен посао.

− Мотив и сврха стварања ове Етно-учионице је било чување народне традиције и наше народне баштине и обичаја и упознавање ученика са духом прошлости, јер једино на тај начин ако познају прошлост могу да разумеју садашњост и граде будућност − објашњава ова учитељица мотиве који су је инспирисали да покрене формирање овакве учионице.

И у колективу ове основне школе су задовољни јучерашњим догађајем из више разлога, од педагошких до остварених контаката са срединама у којима делује ова образовна установа.

− Заиста ми је драго што и даље живи та традиција и што једноставно сви треба да тежимо ка томе, односно ка очувању наших обичаја и наравно традиције − поручила је директорка Основне школе „Јован Јовановић Змајˮ Јелена Петровић.

На крају приче треба истаћи и родитеље и просветне раднике који су за све учеснике и госте приредили традиционална јела. Па је право уживање било видети на једном месту како се старије генерације пробајући ове гастрономске посластице присећају свог детињства, а садашње клинце и клинцезе како уживају у храни која је ретка на нашим трпезама, јер је нема у супермаркетима и другим трговинама.

У пригодном програму учествовали су млађи чланови Културно-уметничког друштва „Буковикˮ из Мозгова.

Завршни догађај у обележавању Дана школе биће у петак у 12 сати, када ће у матичној школи на Алексиначком Руднику бити одржана приредба, односно програм на дијалекту под називом „Љубав и на дијалекту исто значење има”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 4 =