Епидемијска ситуација: Викенд миран, седмица турбулентна

Епидемијска ситуација на подручју општине Алексинац, када је у питању ковид-19 помало личи на временске прилике. Периодично расте број оболелих, али и опада.

Јуче, у недељу, од 37 тестираних пацијената, код двоје је установљено присуство ове болести, док у суботу у алексиначким ковид здравственим установама од 69 узетих узорака ни у једном није откривено присуство вируса корона.

Почетак прошле седмице није уопште наговештавао овако охрабрујуће епидемијске резултате. У понедељак смо имали двоцифрени број оболелих, њих 11, док је у уторак било само троје новооткривених пацијената са ковидом-19. У среду се тај број попео на осам, а у четвртак и петак је било по шест новозаражених. Дневни просек оболелих у протеклих седам дана је око пет особа, а око стотинак њих је тестирано дневно. Тај статистички просек није забрињавајући, али је било седмица у претходним месецима када је он био знатно мањи.

Иако је ова тема већ дуже присутна у јавности, ипак је две чињенице и даље квалификују да она буде актуелна. Јуче је у Србији тестирано преко 4.500 пацијената од којих су 404 оболела од ковида-19, а нажалост смо у том дану имали и седам преминулих болесника, док је њих 18 на респираторима. Друга ствар је чињеница да се у свету брзо шири подваријанта омикрон соја, а појавио се и у нашем комшилуку и назван Икс-Бе-Бе 1.5. Ово је још једна подваријанта светски доминантног омикрон соја, који се појавио после ранијих алфа, бета, гама и делта сојева.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − seven =