Епидемија у Алексинцу: Бројке које наговештавају тешке дане (ВИДЕО)

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац је погоршана у односу на прошлу седмицу, а подаци о првим прегледима и новозараженим вирусом корона, који су се чули на данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације, веома су неповољни.

 Од 803 тестиране особе код њих 198 је откривен вирус, што је повећање за 102 одсто у односу на претходну седмицу, када је позитивно било 98 узорака. Повећан је и број првих прегледа, који су на неки начин и индикатори повећања броја оболелих у наредном периоду. У протеклих седам дана таквих прегледа је обављено 579, што је повећање за 44 одсто у односу на претходну недељу.

Да нас чека неизвестан период, потврдио је епидемиолог др Родољуб Живадиновић, указавши на неке специфичности обољевања заражених у овом периоду.

− Чињеница је да се овај талас, нови или да кажем неки крај претходног, изузетно компликује, па је све више оболелих. Раст иде много брже него што је очекивано и према тренутним прогнозама, а сходно таквом убрзаном расту, ми ћемо већ за двадесетак дана имати сценарио из децембра. Зато морамо још једаред да кажемо људима, схватите да је ситуација критична. Људи морају то да разумеју, иначе ћемо доћи у још гору ситуацију него што смо били и питање је шта ће се догађати − каже др Родољуб Живадиновић. 

Он указује на један проблем који раније није примећиван.

− Проблем што имамо ситуацију да се појављују неки компликованији симптоми, да болест некада и дуже траје. Људи врло често изађу из болнице излечени, дођу кући и после неколико дана крену неки други сипмтоми, продуби се, опет заврше у болници, на респиратору и нажалост имамо честе и смрти управо због проблема које изазива вирус по питању пре свега коагулације крви. Због тога морамо да будемо максимално опрезни, да не дозволимо да се велики број људи разболи, да се што пре вакцинишу најугроженији делови становништва како бисмо спречили неке теже последице − категоричан је овај алексиначки епидемиолог.

Општински штаб, имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију, на предлог команданта штаба и председника општине Алексинац Далибора Радичевића, затражио је у наредне две седмице од инспекцијских служби појачан надзор и праћење на терену како се и у ком обиму спроводе мере донете од стране републичког Кризног штаба.

− Закључак који смо донели односи се на рад инспекцијских служби. Пошто је евидентно да имамо драстично погоршање ситуације и по најавама епидемиолога др Живадиновића, очекујемо да за неких двадесетак дана имамо сличну ситуацију као што смо је имали у децембру. Па је циљ да инспекцијске службе појачају свој рад и своју контролу како бисмо смањили број заражених на нашој територији − објашњава Радичевић.

И на крају, опет апел и упозорење струке. Ширење вируса може да се заустави само комбинацијом две методе, вакцинацијом и придржавањем прописаних мера у борби против ширења епидемије, ношење маски, физичка дистанца и појачана хигијена.

− Иначе, без неких ригорозних мера ми ово нећемо превазићи и то је чињеница. Ја очекујем да Републички кризни штаб донесе неке јаче мере које ће трајати бар недељу-две минимално, да спречимо да се понови децембар − каже др Живадиновић.

Да ситуација није за потцењивање, указују и прогнозе на нивоу државе које уопште нису ружичасте, а поједини епидемиолози кажу да су и катастрофалне.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + thirteen =