Епидемија јењава, вакцинација се наставља

Ако је веровати статистици, у Алексинцу епидемија полако јењава. У протеклој недељи тестиране су 603 особе од којих је свега 35 позитивно. Осим прошлог понедељка, број позитивних по данима је једноцифрен, па је тако само један тест био позитиван јуче.

Почетком седмице, у понедељак 3. маја, број тестираних је према обичају био већи, па је од 94 тестираних лица 17 било позитивно на вирус короне. У уторак је тестирано 49 лица и само двоје било позитивно, док је у среду од 88 свега 4  теста показало присуство вируса. Сто лица је у четвртак тестирано и код њих 6 је регистрован вирус короне, а у петак од 135 двоје је позитивно. За викенд је такође ситуација била охрабрујућа, када су бројке у питању, па је у суботу тестирано њих 100 од којих је 3 узорка позитивно, а у недељу је тестирано 37 лица и само једно је позитивано на вирус короне.

Овако доброј статистици и смањењу броја оболелих највероватније доприноси и појачана вакцинација на терену.

Пункт за вакцинацију (фотографија из архиве)

Екипе за вакцинацију Дома здравља Алексинац врше вакцинацију и ревакцинацију по већ утврђеном распореду и до сутра ће обићи по други пут сва насеља на територији општине. Током ове акције паралелно се становници општине вакцинишу другим дозама претходно датих вакцина на локацијама где су примили и прву дозу, а даје се и прва доза кинеске вакцине, које у првом кругу обиласка општине није било довољно за све заинтересоване.

Последњег дана овог круга вакцинације, за сутра је планирана вакцинација у Нозрини од 8 до 10 сати и на том пункту се могу јавити и мештани Моравског Бујмира, Лужана, Стублине и Беље. Од 10:30 до 14:30 сати екипа Дома здравља ће бити у Житковцу где могу да се вакцинишу и становници Моравца, од 15 до 16 у Доњем, а од 16:30 до 17:30 у Горњем Сухотну.

Према речима надлежних из Дома здравља, након овог круга вакцинације, екипе ће посетити села у којима нису биле, а распоред постављања пунктова за вакцинацију ће ускоро бити објављен.

На вакциналном пункту у Дому културе у Алексинцу од 8 до 20 сати и даље се за незаказане грађане дају вакцине (прва доза) које су тренутно расположиве у Србији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × five =