Едукацијом до смањења броја страдалих у саобраћају

У дворишту Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић”, ученици ове средње школе као и кандидати ауто-школа „АС Зебра 90” и „Шуматовац” били су у прилици да пробају симулатор чеоног судара као и „пијане наочаре”, посебно дизајниране наочаре које симулирају алкохолисаност и утицај психоактивних супстанци, у склопу редовних активности Агенције за безбедност саобраћаја.

Циљ ове практичне вежбе био је подизање свести код младих о значају безбедног понашања у саобраћају и ризицима услед конзумирања алкохола, неприлагоћене брзине и невезивања појаса у аутомобилу.

Већ традиционално у ово доба године, крајем маја почетком јуна, са средњошколцима реализујемо акцију која има за циљ да све наше средњошколце упути на то колико је опасно возити се у возилу без сигуросног појаса. Зашто баш овај период, зато што је ово период када средњошколци прослављују маутре и акценат је на матуранте да без возила крену на пославу матуре, а други акценат је на све оне који сада полажу за возаче, који су данас били присутни са својим инструкторима вожње – рекао је Душан Радосављевић из Академије техничких струковних студија из Ниша.

Највише пажње привукао је симулатор чеоног судара, који има практичну улогу да младима представи значај употребе појаса у слободном паду (симулација судара аутомобила у зид) при распону брзина од 20 до 30 километара на час. У оквиру ове активности укључена је и вежба са такозваним „пијаним наочарима”, где су заинтересовани посматрачи проверили своје моторичке способности и перцепцију кроз неколико степена алкохолисаности и психоактивних супстанци.

Данашњој трибини присуствовали су помоћник председника општине Алексинац Милош Милошевић, као и остали чланови Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац, инструктори овдашњих аутошкола са својим кандидатима, ученици и професори Техничке школе.

фото: архива

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + sixteen =