Два пројекта за бољу стручност

У оквиру програма Еразмус+ Биотехнолошкој школи „Шуматовац” Фондација Темпус је одобрила реализацију два нова пројекта.

У пројекту мобилности, под називом „Иновативна практична настава”, главна активност је стручна пракса ученика свих образовних профила у иностранству, у трајању од две недеље. Прва група од 10 одабраних ученика боравиће у граду Сандански у Бугарској почетком маја ове године и практичну наставу ће обављати у компанији која се бави органском производњом и прерадом хране. Сви трошкови боравка ученика током мобилности су обезбеђени, а поред тога, ученици добијају новчану накнаду за обављање стручне праксе, у духу дуалног образовања у земљама Еврпоске уније. Укупна средства одобрена овим пројектом износе 45.000 евра.

Када је реч о другом пројекту, у пројекту малих партнерстава између стручних школа у Алексинцу, Марибору у Словенији и Чаковцу у Хрватској, свака школа има по једну наставну активност за ученике свих школа, која траје једну недељу. Наставна активност алексиначке школе је хидропона производња јагода у затвореном простору са компјутерским управљањем. У Марибору ће бити реализован модул виноградарство и производња вина, а у Чаковцу модул технологија производње јабука и производња чипса од јабука. Трошкови боравка ученика су и током овог пројекта у потпуности обезбеђени, а средства за реализацију пројекта износе 60.000 евра.

Реализацијом овог пројекта, осим образовних ефеката, све школе учеснице имаће и бројне друге користи, попут међусобног упознавања, зближавања, размене искустава и могућности примене стечених сазнања у образовној делатности и пракси у подручју рада пољопривредна производња и прерада хране.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 2 =