Достојно представљена традиција општине Ражањ

Манифестација „Михољски сусрети села” ове године одржана је први пут на територији општине Ражањ.

Након што је ова Локална самоуправа прошла на конкурсу за доделу бесповратних средстава за организовање поменуте манифестације при Министарству за бригу о селу, манифестација је одржана у Витошевцу, јер мештани овог села теже очувању традиције што су и доказали синоћним програмом.

− Циљ нам је био да окупимо представнике села опшине Ражањ, представимо наша села, нашу традицију, народне обичаје, културу, игру, песму, гастрономију и локално културно наслеђе, јер је културно највеће богатство које један народ може имати. Ми га и те како имамо. Стога смо манифестацију детаљно осмислили, потрудили се да спојимо верске и сеоске обичаје, културно-спорстске активности, повежемо локалне произвођаче, удружења, пробудимо спортски дух такмичења, подстакнемо заједничко деловање за боље услове живота на селу у самој општини − истакла је Јелица Миленковић в.д. директорa Туристичке организације Општине Ражањ.

Пред пуном салом тамошњег Дома културе одржан је културно-уметнишки програм под називом „Посело код старе чесме” који се сатојао од сценског приказа народних обичаја и наступа домаћина КУД-а  „Витошевац” и ансамбла КУД-а „Видовдански вез” из Смиловца. Током програма своје стихове казивала је и Каја Николић, песникиња из Ражња, а одржан је и квиз знања у коме су учествовале екипе из поменутих КУД-ова. Домаћини су показали више знања из области пољопривреде и познавања ражањског краја па су понели златно одличје док су гости добили сребрне медаље за своје знање.

Културно-уметнички програм је био само завршница једног успешно испланираног дана, јер програм манифестације„Михољски сусрети села” почео је у јутарњим часовима Светом литургијом у цркви Свете Петке, а затим је настављен турниром у малом фудбалу и турниром у шаху, као и такмичарском изложбом рукотворина, традиционалних јела, старих заната и промоцијом локалних произвођача.

У малом фудбалу, у обе категорије старијих основаца, најуспешније су биле екипе Основне школе „Иван Вушовић” из Ражња, док је прво место у шаху освојила екипа Месне заједнице Нови Брачин. Када је реч о домаћој радиности, треће место освојила је месна заједница Витошевац за јастучницу, друго екипа месне заједнице Послон за столњак, прво место припало је месној заједници Црни Као за извежену хаљину. У категорији традиционалних јела треће место је припало екипи из Мађера за припремљене салчиће, другопласиране су пуњене паприке екипе из Вароши, док је прво место за колаче освојила екипа из Смиловца.

На самом крају манифестације додељене су захвалница за учешће и допринос манифестацији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × one =