dom zdravlja

Dom zdravlja sa maksimalnim brojem radnika

Po novom kadrovskom planu Dom zdravlja Aleksinac upošljava maksimalni broj radnika koji zakon dozvoljava, a prijem dva nova lekara nakon danas raspisanog konkursa samo će delimično poboljšati usluge ove ustanove. Direktor Rodoljub Živadinović za Radio Aleksinac ističe da glavni problem predstavlja smanjenje broja stanovnika kroz pad nataliteta i migracije, a po novim demografskim procenama Aleksinac ima manje od 50 hiljada stanovnika.

– Mi kao Dom zdravlja ne možemo  povećati broj stanovnika, ali se možemo boriti da dobijemo maksimalni broj radnika koji zakon dozvoljava. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da nam je novi kadrovski plan, koji je dostavljen pre manje od mesec dana, omogućio maksimalni broj zaposlenih shodno procenjenom broju stanovnika, tako da trenutno imamo onaj broj lekara i sestara koji je predviđen zakonom.

Doktor Živadinović navodi da i pacijenti moraju imati strpljenja i razumevanja, pogotovu što je u toku sezona godišnjih odmora, pa će pojedine ambulante raditi sa manjim brojem lekara i tehničara, dok ambulante u određenim mesnim zajednicama i dalje neće raditi svakog dana.

– Pacijenti moraju da shvate da sa ovim brojem radnika koji imamo možemo i moramo da pokrijemo sve one ambulante koje postoje na teritoriji naše opštine. To znači da će neke ambulante i dalje raditi sa smanjenim brojem dana u nedelji, a neke će još više smanjiti broj dana. Takođe, zbog bolesti radnika i godišnjih odmora imamo problem kod pokrivanja terena. U takvim situacijama mora da se smanji broj radnih dana u nekim ambulantama, ali i broj lekara u centralnoj ustanovi u Aleksincu ili u Zdravstvenoj stanici u Žitkovcu – napominje direktor Doma zdravlja.

On dodaje da je Dom zdravlja jedina zdravstvena ustanova na teritoriji koju pokriva niška filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koja nema višak zaposlenih i kojoj su odobrena dva nova radna mesta u ovom trenutku, a u avgustu se očekuje prijem još jednog lekara.

Četiri nova aparata za bolje i efikasnije lečenje dece i odraslih

Aleksinačkom Domu zdravlja uskoro bi trebalo da budu isporučena dva nova ekg aparata i isto toliko defibrilatora, potvrdio je u razgovoru za Radio Aleksinac direktor ove ustanove Rodoljub Živadinović. On  je objasnio da se radi o aparatima koji su prilagođeni kako deci, tako i odraslima, pa će se, pored službe Hitne pomoći, koristiti i na pedijatriji.

Radi se o uređajima koji zadovoljavaju sve svetske standarde, a dvanaestokanalni ekg aparat aleksinački Dom zdravlja do sada nije imao, poručuje Živadinović. Uz ranije kupljeni ultra zvuk, novi aparati bi trebalo da poboljšaju nivo usluga i pacijentima obezbede brže i bolje lečenje, ističe  naš sagovornik.

Ukupna vrednost sva četiri uređaja je skoro dva miliona dinara, a novac je obezbedila lokalna samouprava kroz ovogodišnji budžet za zdravstvo.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − twelve =