Докторска помоћ: Једни за Ниш, други за Алексинац

Све већи број оболелих здравствених радника или њихова самоизолације због контакта са зараженим приморава алексиначке здравствене установе да редукују своје услуге. За разлику од претходне, ове недеље неповољнија је структура одсутних медицинара, јер се повећао број лекара.

Ситуација је погоршана на хирургији, али се Алексинчани за сада реорганизују, па за ову службу не траже помоћ колега са стране.

− Три хирурга су нам позитивна и ради само један хирург. Наравно, раде ортопеди и ради уролог, тако да је рад одељења редукован. То обично прати и мањи број сестара и помоћног особља. Радимо сва хитна стања као и до сада. Радимо и неке туморске операције код млађих људи или тамо где је то лечење неодложно − каже др Горан Видић, директор Опште болнице у Алексинцу.

Када је у питању гинекологија, помоћ је затражена од Клиничког центра у Нишу. У радном „строју” на овом одељењу су само два лекара, од тога један обавља и дужност помоћника директора. Од пет доктора три су позитивна, па је физички немогуће организовати рад.

− Клинички центар нам је изашао у сусрет и добијаћемо сваког дана у наредне две недеље, по распореду који је утврђен, једног доктора дневно из ове установе. Тако да се ја овом приликом захваљујем Клиничком центру Ниш и посебно директору професору др Зорану Перишићу, који се лично укључио у решавање проблема – истиче др Видић, уз напомену да ће у алексиначко породилиште долазити на рад и сам директор Гинеколошко-акушерске клинике у Нишу, као и лекари који су профисори и доценти што показује високо колегијално уважавање.

Оболелих и у самоизолацији има и из редова запослених у алексиначком Дому здравља.

− Што се тиче саме установе, заиста сваког дана се по неки запослени разболи. То на срећу нису људи из ковид амбуланте, али јесу запослени који обично од укућана добију обољење. Једни одлазе, једни се враћају са лечења, тако да за сада успевамо некако − објашњава др Родољуб Живадиновић, директор ове установе.

Алексиначке здравствене установе не траже само кадровску помоћ, већ помажу и другима. Из Опште болнице Алексинац на испомоћ у Сокобањи су две медицинске сестре, а један анестезиолог је у Клиничком центру Ниш.

 

− То су две медицинске сестре у Ковид болници у Сокобањи. Пошто је прошао период изолације због болести члана породице, наш анестезиолог се вратио, тако да је сада на испомоћ у Клиничком центру Ниш − каже др Видић.

И Дом здравља у Алексинцу је своје запослене послао на испомоћ колегама у Нишу, где се лече и наши суграђани.

− Ових дана морали смо силом прилика да дамо шест сестара на испомоћ у привремену Ковид болницу „Чаир“. Ипак, за сада успевамо да се снађемо, покушавамо да не затварамо нове амбуланте, али ако буде морало и ако дођемо у такву ситуацију и до тога ће доћи − објашњава директор др Живадиновић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 5 =