Догодине више и боље

У суботу је у Великој сали Дома културе спуштена завеса на овогодишњу манифестацију„Михољски сусрети села”. Током првих пет вечери новембра месеца караван „Михољских сусрета села”, тачније програм који су чинили добра песма и још лепша игра, обишао је општину, а велика завршница одржана је шесте вечери у Алексинцу.

Сваке вечери „Михољски сусрети села” боравили су у другој Месној заједници и посетили су Брадарац, Доњи Адровац, Корман, Лоћику и Катун, а у тамошњим домовима културе представили су се ансамбли Културно-уметничких друштава „Бисер” из Дражевца, „Буковик” из Мозгова, „Дејан Јовановић – Деша” из Тешице, „Мерак” из Вукашиновца, „Младост” из Житковца и „Видовдан” из Великог Дреновца. Наравно сва окупљања протекла су под диригентском палицом организатора културно-уметничког програма Центра за културу и уметност Лидије Ракоњац.

Најбоље тачке са свих пет наступа чиниле су програм у Алексинцу, а које тачке су биле најбоље оцењивао је стручни жири у саставу Драган Милошевић, Милан Илић, Живица Видановић, Владан Радосављевић  и Немања Стојадиновић. Како су ови сусрети били и такмичарског карактера, на крају овогодишњих Михољских сусрета села проглашени су и најбољи у својим категоријама.

По оцени жирија, награда за неговање изворних српских здравица и наздрављање додељена је Ђорђу Ристићу из КУД-а „Видивдан” Велики Дреновац. Душан Прокић из КУД-а „Бисер“ Дражевац је отпевао најбољу песма у духу српске традиције са музичком пратњом, док су награду  за најбољу песму у духу народне традиције без музичке пратње поделили Раде Ђурђевић из КУД-а „ Дејан Јовановић- Деша” Тешица и дует Леа Динић и Јован Костић КУД „Видовдан” Велики Дреновац. За неговање свирања на традиционалном иструменту награђени су фрулаши Јован и Богдан Младеновић, а за чување и представљање обичаја „Блаштам” (проказивање кривца) Етнолошка група КУД-а „Буковик” Мозгово.

За најбољу кореографију, односно за неговање кола као виталног облика традиционалне културе награђен је КУД „Бисер” из Дражевца, а за очување, неговање и представљање традиционалног наслеђа прво место поделили су УГ „Радиност” из Алексинца, Удружење жена „Супер жене” Тешица и „Етно удружење Корман” из истоименог села.

Оцењено је да је најбољи сарадник манифестације био Стефан Живковић из Радио Алексинца, док је најбољи домаћин манифестације Братислав Миладиновић, председник МЗ Брадарац.

На крају је проглашен и свеукупни победник за свеобухватно и ангажовано неговање и чување српске традиционалне културе, а то ке Културно-уметничко друштво „Буковик” из Мозгова.

− Лако је освојити прво место, тешко га је одбранити. Треба још више радити. Ја сам имао неку почаст када сам постао председник КУД-а „Мозгово” па ми је био циљ да освојим Златни опанак у Ваљеву. Мени, мом друштву, мојој деци, мојим играчима су требале четири године да би достигли тај врхунац. Хвала и вама на овом првом месту на Михољским сусретима села − рекао је Радољуб Миладиновић, председник мозговачког КУД-а приликом доделе награда.

На завршној вечери, поред наступа свих КУД-ова који су учествовали на овој манифестацији, гости су били песници који стварају на дијалекту Виолета Јовић и Власта Н Ценић. Њихов наступ је помогао да се два и по сата програма публици учине као трен. 

Више фотографија са овог догађаја погледајте на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 12 =