До краја године: Алексинац зеленији за хиљаду садница

До краја године подручје Алексинца би требало да буде богатије за око хиљаду садница засађених на градској депонији и још четири места у граду. Уговор о реализацији овог пројекта вредног 5,5 милиона потписан је данас у кабинету председника између представника инвеститора Општине Алексинац и реализатора Јавног комуналног предузећа „Комуналне услугеˮ. Средства су обезбеђена из општинског Фонда намењеног заштити животне средине.

Озелењавање дела градске депоније које обухвата садњу багрема, јоргована, бора, дрена, белог јасена и жбуња радиће се по већ израђеном пројекту. Оно обухвата садњу приближно 800 садница које имају задатак да створе ветробрански појас у циљу заштите животне средине у том делу општине. Осим што би овај будући зелени појас према ауто-путу спречавао ширење депоније, он би успоравао и ветрове који разносе кесе и остали лак отпад.

Говорећи након потписивања уговора в.д. директора ЈКП „Комуналне услугеˮ Далибор Марковић је напоменуо да је ово прва фаза озелењавања и да се у наредних десетак дана очекује набавка садница. Марковић је истакао да је комунално препознало општу корист пројекта и да зарада није била приоритет приликом доношења одлуке о прихватању посла.

‒  Ради се о вишегодишњим стаблима, три године старе саднице, које ћемо ми као комунално предузеће набавити и рачуне испоставити локалној самоуправи. Зарада предузеће јесте сама садња.  Хоћу да истакнем да није поента да комунално добије неку сатисфакцију у виду зараде, већ је пројекат од опште користи за локалну заједницу и као таквог га сагледавамо и зато смо потписали овај уговор. Потрудићемо се, односно морамо да испоштујемо рок и до краја године завршимо реализацију овог пројекта ‒ каже Марковић.

Остале дестинације где ће бити засађен одређени број садница белог јасена, јавора, црвене шљиве и украсног грмља су простор поред Моравице, на Брђанки и поред ТАШ-а. То нам је потврдио и председник Радичевић, који је у име локалне самоуправе потписао уговор. Он је представницима медија објаснио и финансијску конструкцију овог пројекта.

‒ Вредност пројекта је око 5,5 милиона динара. Највећи део новца одлази на куповину садница, а неких 450 хиљада динара је сама садња ‒ објаснио је први човек општине.

Зеленила никад доста. Многи млади људи који путују светом кажу да би Алексинац требао бити зеленији. Наша је заблуда да нам је само Брђанка као зелена оаза довољна. Зато су овакве акције било ког обима веома значајне.

Један коментар

  1. Ne znam kako se zovu ali mogli bi da postavite one “štitnike” ili žardinjerice kako nam nepravilno parkirani (da još uvek to rade) automobili ne bi gazili naše baštice ispred zgrade, kao na primer ovde u Sportskoj ulici. Hvala, uvek pozdrav za zelenilo!

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + four =