Децо и родитељи дигнута је завеса: На почетку Ћира и Спира, у наставку Рајска птица

Алексиначка публика, мала и велика, на почетку овогодишњег Зимског позоришног фестивала за децу који се, због ковида, одржава у мају имала је прилику да погледа представу за коју можемо рећи да је премијерна.

Наступило је Позориште лутака Ниш са комадом „Поп Ћира и поп Спираˮ који је премијерно изведен 25. марта ове године и први пут се појављује на једном фестивалу. Представа је рађена по мотивима истоименог романа Стевана Сремца који је и део обавезне лектире, а и класичне литературе.

 Глумачка екипа у саставу Дејан Гоцић, Тома Бибић, Биљана Раденковић, Татјана Миленковић, Даворин Динић, Мирјана Ђорђевић, Софија Ристић, Теодора Стојковић и Данило Миленковић, вођена режисерском палицом Предрага Штрбца, успела је да публици представи сву вишеслојност Сремчевог дела и његов драмски потенцијал који почива пре свега на односима међу људима у малом војвођанском месту.

Ово дело доживело је многе адаптације за позориште, као и за мале и велике екране, али вредност представе нишке трупе је што се овим пројектом пре свега обраћа младима. Зато и није изненађење што су у њој уживали и најмлађи, иако је представа намењена деци старијој од 8 година и одраслој публици. По реакцији публике још једном се показало да не постоји ништа вечније од човекове потребе за смехом.

Другог дана Фестивала, у суботу од 19 сати, публика ће моћи да погледа представу „Тртица рајске птицеˮ у извођењу Народног позоришта Ужице. Текст је написао Бранко Димитријевић Бахус, а режија је поверена Николи Завишићу. Глумачка екипа ове позоришне трупе повешће малишане у трагање за новим сазнањима кроз причу о „Тртици Рајске птицеˮ уз поруку да ће сазнати нешто, али никада све. Зато је то и тајна, врхунска. А у откривању тајни позивају се деца до 11 година, односно представа је намењена деци до тог старосног узраста.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − two =