Данас одржан Научни скуп поводом 190. годишњице припајања Алексинца Србији

У Алексинцу је данас одржан Научни скуп посвећен 190. годишњици ослобођењењ Алексинца под називом „Од ослобођења 1833. до наших дана“ , на коме је изложено више десетина радова историчара. Они су своја истраживања презентовали у четири сесије: „На путу ка слободи”, „Друштвени преобржаји после ослобођења – настанак града, управа, институција”, „Један по један живот: Знаминити Алексинчани” и четврта сесија је била Алексиначко подручје – Ратови и ратне последице кроз историју”.

Отварајући дањашњу конференцију присутне је у име Организационог одбора поздравио др Драган Алексић казавши да је на данашњи дан 1833. године Турска и званично потврдила да су шест отргнутих нахија ушле у састав ослобођење Србије.

− Научни скуп који је организован поводм јубилеја 190 година Алексинца у слободи окупља научнике, представнике историјске науке и других дисциплина да ће поново размотрити прошлост града и шире подручје. На скупу ће на основу многих историјских чињеница и сазнања бити размотрена питања из оне друштвене и културне историје алексиначког подручја у широком хронолошком распону од готово два века. Како је у другој половини 19. века када је био на врхунцу развоја на простору Алексинца поникао велики број изузетних људи политичара, научника, официра, уметника који су својим личним деловањем задужили отаџбину као константно конципирање садржаја укључена и тематска целина о знаменитим Алексинчанима− поручио је Алексић

Иако је о историји Алексинца, у последњих неколико деценија, организовано више научних скупова, на днашњем окупљању, приметили смо присуство већег броја историчара млађе генерације. Они су изнели занимљиве нове историске чињенице и сазнања и тако допринели да размотрена питања из војне, друштвене и културне историје алексиначког подручја у широм хронолошком распону од 190 година буду обогаћена са још једном димензијом, овог пута генерцијском.

Организатор алексиначког научног скупа је Центар за културу и уметност Алексинац, уз помоћ Центра за историјске студије Филозофског факултета Ниш

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × four =