Данас је сабор у светињи старој преко 11 векова

Манастир Светог Романа је једна од најстаријих и најпосећенијих светиња у овом крају, а поготово на данашњи дан када је сабор у овом храму. 

Данас се празнује Свети Роман Ђунишки Чудотворац, велики подвижник и молитвеник из 10. века и хиљаде ходочасника долази на поклоњење манастиру Светог Романа у Ђунису, са храмом посвећеним Благовестима Пресвете Богородице, у коме се налази гроб светитеља.

Иначе, ово је један од најстаријих српских манастира, један је од 77 светиња Мојсињске Свете Горе. Манастир је подигнут на месту где се подвизавао и упокојио преподобни Роман Синаит, који се по предању доселио овде 888. године. О његовом животу се мало зна. По предању,  свети Роман је био ученик светог Климента Охридског и да је заједно са Прохором Пчињским, Јованом Рилским, Јоакимом Осоговским и Гаврилом Лесновским дошао на просторе данашње Србије из Охрида, да на словенском језику проповеда хришћанство локалном словенском становништву.

Манастир се први пут помиње у повељи Византијског цара Василија II писаној 1019. или 1020. године Охридској Архиепископији и не може се поуздано рећи када је опустео. По народном предању, манастир је обновио управник ергеле Кнеза Лазара, који је, чувајући стада, наишао на разрушен гроб Светог Романа. Манастир је поново страдао од Турака и доживео нова разарања у 16. веку као и у време Аустро-турског рата у 18. веку, када је порушен до темеља. Обновио га је Ђорђе Пиле који је 1793. године измолио ферман од султана да за три године обнови манастир. Живопис из 1795. године сачуван је у певницама и поткуполном простору. Сматра се да се испод њега налази старији слој фрескописа. Нови живопис је урађен 1831. године.

Благословом епископа нишког господина др Јована Илића, 1960. године манастир је преображен у женски. Од 4. августа 2012. године, по благослову епископа нишког господина др Јована Пурића, манастир је поново преображен у мушки.

Извор фотографија: Архива Алпрес.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − eleven =