Дан за памћење: Песник сунца у кишовитом Алексинцу

Познати српски писац за децу Љубивоје Ршумовић данас је боравио у Алексинцу, где је у оквиру ,,Дечијег песничког маратона” имао више активности. У просторијама Библиотеке „Вук Караџић” обавио је занимљив разговор са присутном децом, која су му постављала разна питања, показавши својствену знатижељу и то да су им дела овог поете добро позната. Ршумовић је и овог пута показао да је стваралац за све генерације, па се његових стихова, осим деце, сећају маме и тате, а и баке и деке.

Дружење је настављено у Великој сали Дома културе, када Ршумовић поново показује не само своје песничко, већ презентацијско и аниматорско знање, односно умеће и таленат. Најпре здравица, упућена песнику за добродошлицу, коју је говорио Остоја Јањић, ученик  алексиначке ОШ „Љупче Николић”, а затим је уследило и заједничко певање дечије химне „Деца су украс света”, настале од стране пишчевог текста.

Затим, скоро двочасовно дружење, у коме је песник говорио своје стихове, одговарао на питања присутне деце, али и слушао поезију девојчица и дечака који су пред овим великаном говорили његове песме, песме његових колега а и песме ових младих аутора.

Како и доликује песничкој звезди, овај „Дечији песнички маратон” завршио се заједничким и појединачним фотографисањем за успомену и давањем аутограма. У међувремену, љубитељи његовог стваралаштва су могли у холу Дома културе да купе десетак наслова са његовим песмама и причама.

На крају би се са правом могло рећи да је овај песник сунца данас у граду на Моравици донео ведрину у веома кишовитом дану, не само деци већ и нама старијима. Било је вечери када је Алексинац њему доносио тренутке одушка, односно модерно речено релаксације, у периоду када га је посећивао као већ искуснији акцијаш, на изградњи  ауто-пута Београд–Ниш, код нашег села Дражевац.

Данашњи догађај су организовали Центар за културу и уметност, Библиотека „Вук Караџић” и алексиначки Књижевни клуб „Велимир Рајић”.

 

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two − 1 =