oslobodjenje 3

Да се не забораве ослободиоци у оба светска рата

Полагањем цвећа и пригодним комеморативним скупом данас су обележене 102. годишњица од ослобођења Алексинца у Првом светском рату и 76. годишњица у Другом светском рату.

Због близине ова два датума, односно 13. октобар у Другом, а 15. у Првом светском рату, Одбор за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја у општини Алексинац донео је одлуку да ова два датума буду обележавана истог дана, али наизменично. Ове године обележавање је уприличено 13. октобра, а догодине ће то бити 15.

oslobodjenje 1Данас је најпре уз службу алексиначког свештенства и полагањем цвећа крај споменика у порти цркве обележена годишњица ослобођења у Првом светском рату, а након тога, полагање цвећа је наставњено код Спомен-костурнице испред Основне школе „Љупче Николић”. Венце цвећа положиле су делегације Општине Алексинац , Војске Србије, Удружења бораца и Удружења резервних војних старешина.

− Алексинац је у првом светском рату ослобођен 15. октобра када су јединице Другог коњичког пука коњичке дивизије заједно са француском коњичком бригадом ушли и ослободили Алексинац. Иначе, тај дан се све до почетка Другог светског рата свечано обележавао као дан ослобођења. Други значајан датум је 13.октобар , дан када су јединице Народноослободилачке војске Југославије са јединицма Црвене армије 1944. године ослободиле Алексинац − подсећа професор историје Зоран Стевановић.

Иначе, све до 2004. године 13. октобар је обележаван као дан општине Алексинац, а од тада је одлуком Скупштине општине узет један старији датум. То је 5. јун, дан када су званично ови крајеви, укључујући све територије јужне и југоисточне Србије, 1833. године прикључени Кнежевини Србији.

oslobodjenje 2

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + 1 =