ЦКУ представља нова издања и дигиталну архиву

Богата историја образовних установа у нашем граду које су се бавиле обуком учитеља је била још једна инспирација професора Зорана Стевановића да напише „Монографију учитељске школе у Алексинцу од 1918. до 1941. године”. Издавач ове књиге је Центар за културу и уметност Алексинац. Промоција књиге заказана је за четвртак, 25. април, у Дому омладине са почетком у 13 часова.

Тада ће бити представљено још једно издање Центра за културу и уметност, а ради се о 15. броју нове серије часописа за историју, етнологију и уметност „Караџић”. Завичајни музеј Алексинац који данас ради у саставу ЦКУ је 2009. године обновио излажење часописа као годишњака и тако наставио традицију овог првог листа на Балкану посвећеног етнологији.

„Караџић” је био месечни лист, који је излазио у периоду од 1899. до 1904. године у Алексинцу, на иницијативу тада младог професора алексиначке Учитељске школе. Тихомира Ђорђевића, који је касније постао угледни светски етнолог и члан Академије наука.

У новој серији „Караџић” већина бројева је дигитализована па ће претходних 14 бројева бити доступнији заинтересованима. И о овом подухвату биће речи на најављеној промоцији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + 17 =