Циљ је да деца увек буду заштићена

Након спроведеног Јавног позива, подела бесплатних ауто-седишта за децу, рођену на територији општине Алексинац од почетка године, па до краја маја месеца, одржана је данас у Великој сали Дома културе. 

Овом приликом Општина Алексинац, у сарадњи са Саветом за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац, уручила је 50 седишта родитељима који су конкурисали, а са циљем унапређења безбедности у саобраћају деце као путника у аутомобилима.

− Нешто највредније што сви ми као родитељи имамо су наша деца. Циљ и нас као родитеља, и као јединица локалне самоуправе јесте тај да нам деца увек буду заштићена. Један од начина како се деца у самом саобраћају осећају безбедно и да могу лепо и квалитетно да се возе, јесте коришћење оваквих седишта − рекао је Далибор Радичевић, председник општине Алексинац приликом данашње поделе.

Иначе, за разлику од минулих подела, овог пута је Марина Спасић, предавач из Агенције за безбедност саобраћаја одржала предавање о важности поседовања седишта за децу, правилном постављању и коришћењу.

− Поред тога што седиште мора да одговара узрасту детета, да само дете буде правилно везано у седишту, веома је битна ствар да седиште буде правилно везано. Да буде везано онако како је произвођач предвидео, по упутству самог седишта, јер на сваком седишту имамо упутство и поред тога да буде чврсто затегнуто појасом аутомобила. На родитеље увек апелујемо да обрате пажњу како се то ради, за сваку категорију седишта и врсту седишта. Зашто је то битно? Када дође до кочења и саобраћајних незгода, седиште уколико је правилно и чврсто везано не долази до померања или излетања из аутомобила − каже Спасић.

Након ове поделе очекује се и нови Јавни позив за доделу ауто-седишта за децу и тада ће родитељи моћи да се пријаве за бесплатно ауто-седиште за дете рођено од маја месеца па до краја године. По овом јавном позиву моћи ће да конкуришу и родитељи све деце рођене у овој години, а који су пропустили прилику да предају захтев по завршеном позиву.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × one =