Четврт века књижевних сусрета у Алексинцу

Уместо у априлу, како је првобитно планирано, 25. Књижевни сусрет који носи назив по нашој познатој, нажалост преминулој, песникињи и новинарки Вечерњих новости Гордани Брајовић, ове године биће одржан у мају.

У понедељак 9. маја је извесна увертира у фестивал када се у 10 сати подиже застава и одржава маскембал на коме учествују полазници дечијег вртића „Лане” из Алексинца, док се фестивал практично одржава 10. маја. То нам је потврдила Марина Биорац, организатор програма Центра за културу и уметност Алексинац.

− Оно што је важно то је уторак 10. маја, у 10 сати је предвиђена традиционална посета Суботинцу, основној школи ‘Свети Сава’, где ће се овогодишњи добитник награде „Гордана Брајовић” Дејан Алексић представити ђацима. Такође, уз њега ће бити и пар писаца из ужег избора − најавила је Марина Биорац, организатор програма ЦКУ.

У ужи избор ове године ушли су  Растислав Дурман са књигом “Барбара, Ката и два чуда једна”, Јелена Калајџија “Скровиште за тајну”, Оливера Недељковић “Успаванка за месец”, Милош Петковић “Бајка о Ноћурку и Даници”, Власта Н Ценић “Село сас једана падеж” и Јово Чулић “Јунак у трегерима”. Неки од њих биће гости Алексинца током „Дана Гордане Брајовић” и алексиначка књижевна публика имаће прилику да се лично упозна са њима.

− Затим се селимо у 12 сати у Дом културе у Алексинац где ће бити додела награда и признања као и сваке године. Ту учествују и писци који су претходних година добили награде. Ту ће бити и ученици основних и средњих школа који су учествовали на нашем конкурсу и освојили награде за своје радове који ће бити објављени у зборнику као и сваке године до сада − додала је Биорац.

У овогодишњем Зборнику, поред награђених радова ученика основних и средњих школа и образложења награда председнице жирија Зоране Опачић, налазе се и текстови које су, поводом јубилеја ‒ четврт века Фестивала, написали Перо Зубац и Миломир Краговић. Такође, Зборник садржи и својеврсно подсећање на 25 година Фестивала у виду избора новинских чланака и фотографија са претходних манифестација.

Организатор фестивала је и ове године Скупштина општине Алексинац, Центар за културу и уметност Алексинац и Вечерње новости Београд.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + 15 =