„Чаша вина и прича” угостила црепуљу

Мештани села Претрковац и околине имали су прилике да се у оквиру радионице о ражањаском црепуљарству упознају детаљније о овом значајном културном наслеђу овог краја уписаног и на листи нематеријалног богатства Србије.

Научни сарадник Народног музеја Србије др Биљана Ђорђевић је у прелепом амбијенту Винарије „Чаша вина и прича”, власника Душана Дренића, полазнике  упознала са историјом црепуљарства, наводећи конкретне примере. Др Ђорђевић је написала и књигу о ражањском црепуљарству под називом „Ражањаско црепуљарство – израда црепуља у Рујишту код Ражња” и којом је допринела упознавању јавности са „живим наслеђем” овог нашег краја, које превазилази локални значај.

Циљ оваквих радионица је да културно наслеђе које постоји на територији општине Ражањ повеже у једну целину кроз модернизацију и презентацију, чиме ће се створити услови за одрживи развој у области културног наслеђа. Оваква предавања су и овог пута показала да јачају локалне капацитете у очувању културног нематеријалног блага које нам остављају наше старије генерације, а прве корене тих делатности започели су још наши преци.

У групи која је пратила веома занимљиво излагање ове научнице били су поштоваоци културног наслеђа, љубитељи традиционалног припремања хране на здравији начин, представници етно-ресторана и сеоских туристичких газдинстава, што је и испуњење захтева пројекта када је у питању циљна група.

Овај пројекат је суфинансијски помогао и Кабинет министра за развој недовољно развијених општина са 150.000 динара.

Са каквом пажњом је слушана прича о ражањском црепуљарству, најбоље показују слике Аце Ђорђевића који је забележио овај догађај.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − four =