Број заражених стагнира, стигао и „фавипиравирˮ

На седници Штаба за ванредне ситуације, одржаној данас, констатовано је да  је епидемиолошка ситуација тешка и поред смањења броја заражених и првих прегледа. У прва четири дана ове седмице било је 217 позитивних, односно новооболелих, што је смањење за преко 10 одсто у односу на исти период претходне недеље. Смањен је и број првих прегледа за око 16 одсто.

Епидемиолог др Родољуб Живадиновић је казао да је садашњи епидемиолошки  талас јачи и дуже траје у односу на онај у децембру.  Тада је врх епидемије био три седмице и у недељу дана је било око 270 позитивних, а сада је дупло дужи тај период и било је седмично преко 400 новозаражених.

Слични подаци објављени су и на званичном сајту Дома здравља у Алексинцу где се каже да епидемиолошка ситуација у општини показује благу тенденцију смиривања, али је број позитивних на нивоу око 90 одсто у односу на број позитивних који се бележи већ више од месец дана уназад, те смањење од десетак процената нема статистички значај. У овој објави на званичном сајту ове здравствене установе позвани су грађани на опрез и упозорени да је важно  смањивати контакте са људима који нису неопходни.

Директор Опште болнице др Горан Видић је указао и на тежу клиничку слику пацијената сада , него у децембру.

− Видимо да у ковид болницама има нажалост много више младих људи који оболевају него што је то био случај у ранијим таласима. Да ли је то нови модификовани сој или се ради о нечему другом рећиће епидемиолози и људи који раде у тим болницама. Међутим, ситуација је веома тешка − каже др Видић.

Добра вест за оболеле пацијенте јесте да је држава ове недеље, како је објављено на сајту Дома здравља,  обезбедила домовима здравља значајне количине специфичног антивирусног лека „фавипиравирˮ. Како је објашњено он ће бити даван пацијентима одмах по јављању у ковид амбуланту у Житковцу и за сада  је добијено 80 кутија.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 5 =