Dani planinara

„Брђанка” обележава два јубилеја

Данас и сутра Планинарско-скијашки клуб Брђанка из Алексинца обележава значајан јубилеј – четврт века постојања и рада. Тим поводом, вечерас од 18 сати у Липовцу ће бити одржана пригодна свечаност, уз учешће чланова клуба и бројних гостију, а сутрадан, дакле у суботу, стартује јубиларни, 20. по реду „Јесењи успон на Лесковик”.

‒ ‘Брђанка’ је основана 1994. године. Први председник био је Зоран Цветковић, а велики допринос развоју клуба дао је Берислав Трајковић. Економске прилике у то време биле су тешке, па су се акције одвијале углавном на подручју општине ‒ каже за наш портал потпредседница клуба, др Наташа Станковић. 

Dani planinara

‒ Временом се дијапазон акција драстично повећао, тако да данас имамо и такмичарске екипе у области планинарења, планинског трчања и трекинга и постижемо добре резултате. Рецимо, од 70 клубова у трекингу заузимамо шесто и седмо место. Учинили смо доста и на образовању водича, имамо доста чланова који су завршили курсеве и оспособили се за такав рад. Наши чланови завршили су курс за пењаче и тиме употпунили активности клуба. Све у свему, за четврт века ‘Брђанка’ је у просеку окупљала стотину чланова годишње, различитих по полу, образовању, интересовању и васпитању. Поносни смо на чињеницу да све те различитости функционишу на задовољство већине ‒ наглашава др Станковић.

Од бројних активности „Брђанке”, најдужу традицију има Пешачки маратон „Поздрав пролећу” од Алексинца до Сокобање који се одржава већ 22 године, а ту је и „Јесењи успон на Лесковик”.

‒ Јубилеј клуба употпуниће и ‘Јесењи успон на Лесковик’, који ће бити одржан сутра, 20. пут заредом. Организовањем ове акције у Липовац и на Озрен довели смо велики број људи. Било је акција које су окупиле и до чак хиљаду планинара. Последњих неколико година на овој акцији буде од 300 до 500 планинара из свих крајева Србије, а све чешће нам долазе и гости из Македоније. Овога пута биће то планинари из Криве Паланке и Неготина на Варадару ‒ истиче наша саговорница. 

„Јесењи успон на Лесковик” биће отворен сутра у 8 сати и 30 минута на платоу испред Установе за одмор и рекреацију деце „Липовац” у Липовцу.


„Брђанка” на три континента

Чланови Брђанке су испењали највише врхове три континента: Никола Петровић је освојио највиши врх Европе, Елбрус, а у јануару ове године највиши врх Јужне Америке, Аконкагву, док је Синиша Ристић испео највиши врх Африке, Килиманџаро.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + three =