bolnica

Болница од понедељка „нормално” ради: Заказивање и маске обавезни

Алексиначка Општа болница најавила је од понедељка повећање обима редовних послова, односно постепено враћање рада служби у обим пре увођење ванредног стања. Овај викенд искористиће се за још једну темељну дезинфекцију објеката и болничког простора са двориштем.

И повољнија епидемиолошка ситуација на подручју оштине омогућиће повратак неких од здравствених екипа са терена, које су биле на испомоћи у домовима у Кулини и Алексинцу, у матичну службу.

‒ Потребно је да се сви ти људи тестирају и да прође 10 до 15 дана да се они врате у нормалан посао и да се придруже својим колегама. Ми очекујемо да од понедељка, 18. маја, крене рад болнице, који не могу назвати нормалним и уобичајеним. Радићемо са 30 до 50 процената капацитета, с тим да ће се свакодневно повећавати обим рада и термин за ИЗИС, односно систем за заказивање прегледа који функционише преко Дома здравља. Дакле, кренуће од понедељка с тим да неће све службе дати термине од тада. И полако ћемо због ове ситуације да враћамо посао у нормалу – објашњава др Горан Видић, директор Опште болнице. 

Први човек алексиначке болнице најављује да ће од првог јуна почети да се обављају и оперативни програми. Ту се мисли на операције које су селективне или такозване планиране операције, рецимо попут операције жучне кесе, трбушне киле, вештачких кукова, колена и тако даље. Хитне операције раде се и сада, као и порођаји царским резом.

dr Goran Vidić
Др Горан Видић, директор Опште болнице Алексинац

‒ Врло је битно да грађани буду стрпљиви, да знају зашто то радимо. Прво морамо да дезинфикујемо болницу, као и опрему. Здравствени радници које враћамо са испомоћи морају да прођу тестирање да би били безбедни и да би пацијенти били безбедни. То је један од разлога зашто ми не можемо да кренемо одмах са 100 процената капацитета. Тренутно нема довољно људи и простор није припремљен, али мислим да ће се врло брзо, практично до краја месеца нормализовати рад болнице ‒ каже др Видић. 

Наш саговорник каже да су грађани општине Алексинац показали велику стрпљивост и за време ванредног стања су на прегледе долазили само у неопходним случајевима и замолио их је за још мало стрпљења. Такође, замолио је пацијенте да поштују мере заштите.

‒ Ми ћемо се потрудити, иако неће бити лако, да свима меримо температуру на улазу у болницу, да све дезинфикујемо. Молио бих да непотребно не долазе пратиоци оболелих, бар не у великом броју. Зна се ко мора да пође, са децом, са старијим људима. Да што мање људи буде, да се придржавају мера и да користе маске. Ми нисмо у могућности да сваком пацијенту дамо маску када дође, то је огромна количина. Али, молим пацијенте да због себе и нашег особља, али пре свега због себе, као и до сада наставе са свим мерама које су предузимали они сами, а ми ћемо са друге стране предузети све да их заштитимо. Епидемиолошка ситуација јесте знатно боља, али епидемија није прошла тако да опасност реално постоји ‒ поручује др Видић. 

Што се тиче опреме, први човек болнице, каже да је све у функцији и што се тиче хируршког и санитарног материјала, лекова, вештачких кукова и колена, заиста тога има. Све су то успели да обезбеде пре епидемије и најављује да ће кренути да раде пуним капацитетом најкасније од краја маја. Наравно, ако не дође до промене епидемиолошке ситуације почетком јуна ће рад алексиначке болнице бити у режиму скоро као пре избијања епидемије.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 14 =