Без матерњег језика ми смо само празна љуштура

Данас се обележава Међународни дан матерњег језика. Организација Унеско је још пре неколико годинa предвидела да ће до краја 21. века више од пола светских језика, којих укупно има око 7000, потпуно нестати из употребе.

Имајући у виду да је језик један од најмоћнијих инструмената очувања и развоја материјалног и нематеријалног наслеђа, веома је битно да један народ и заједница сачувају свој језик. Алексиначка средина може се похвалити дугогодишњим активностима којe доприносе јачању свести о значају очувањa матерњег језика, књижевног, стандардног, али и дијалекта.

Најважније је неговање матерњег језика, јер без свог културног идентитета, традиције и неког културног обрасца ми смо празна љуштура, можемо да наликујемо онда било којем народу, јер нећемо имати своје ако се не бавимо неговањем матерњег језика и ћирилице која је духовна вертикала српског језика, мишљења је професорка Маја Радоман Цветићанин, директор овдашње осмолетке „Вожд Карађорђе” и идејни творац „Читалића”.

Maja Radoman Cvetićanin− У нашој школи, која је и домаћин „Читалића”, дакле рекла бих и међу школама Читалића Дан матерњег језика се традиционално обележава причом о ћирилици и дијалектима. Тако да је данас у нашој школи први час био посвећен томе, као и сви делићи часова током дана јер је ово за нас тематски дан. Свако ће посветити пажњу сећању и обновиће старе речи, направиће осмосмерке, користиће речи из српског језика заборављене или традиционалне или оне које већ редовно користимо, а користимо за њих неке замене из туђих језика и србисти су се осврнули на дијалекте, значај ћирилице и лепоту српског језика− појашњава Маја Радоман Цветићанин.

Иначе, Међународни дан језика установљен је 21. фебруара 1999. године од стране генералне скупштине Унеска у циљу промовисања језичке културе и различитости, као и мултилингвизма (вишејезичности). Овај дан се обележава као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, данас Бангладешу, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Тренутно се у свету говори више од седам хиљада језика. У Србији, у службеној употреби је српски и још 14 језика националних мањина.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − eighteen =