Autohtone sorte kukuruza protiv hibrida

Iako su dolaskom hibrida osamdesetih godina prošlog veka potisnute stare sorte kukuruza, na teritoriji aleksinačke opštine i danas se može naći beli, crveni, plavi i šareni kukuruz. Mogu li ove autohtone sorte kukuruza da u dogledno vreme postanu ratarski brend ovog kraja od kojih će se praviti sve traženiji gluten free proizvodi bila je jedna od tema jučerašnjeg sastanka članova Upravnog odbora Društva vodeničara „Morava”.

U Vukašinovcu, Lipovcu i Mozgovu uveliko se koriste sorte kukuruza koje imaju više proteina i koje su kvalitetnije od nekih hibridnih sorti. Autohtone sorte kao i integralno brašno mogli su da vide i posetioci i učesnici ovogodišnjih „Pekarskih dana”.

U izboru sorti i u realizaciji ideje da se brašno mleveno na vodeničnom kamenu nađe na tržištu, aleksinačkim vodeničarima pomaže dr Dejan Davidović, profesor na Visokoj poljoprivredno-prehrambenoj školi strukovnih studija u Prokuplju.

‒ Spreman sam da dam maksimalan doprinos realizaciji ove lepe ideje o vraćanju etno i zdravoj hrani. Vraćanje autohtonim sortama i kvalitetnoj i raznovrsnijoj ishrani veoma je bitno jer su naši ljudi danas prehranjeni modernim brašnima koja su prepuna glutena. Ideja je osnovni pokretač svega a ovi ljudi imaju dobru ideju i spreman sam da imam pružim punu podršku, od ispitivanja određenih sorti do toga da sve ovo dobije i naučnu podlogu – rekao je profesor Davidović.

Prema rečima predsednika Društva vodeničara Dragana Ristića na ovom sastanku je bilo i reči o planu i programu rada za narednu godinu u kojoj će primarni zadatak i dalje biti revitalizacija vodenica na teritoriji naše opštine. S obzirom da ministarstvo poljoprivrede već nekoliko godina unazad ne raspisuje konkurse na koje bi ovo udruženje moglo da učestvuje, prema navodima Ristića „Morava” će kod nekih drugih ministarstava konkurisati sa projektima iz oblasti seoskog turizma.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 + fifteen =