Алексинчани се од ковида лече у Сокобањи

У Специјалној болници „Сокобања” на лечењу од Ковида-19 су грађани из неколико градова Tимочког, Борског и Нишавског округа. Највише је пацијената из Сокобање, Књажевца и Неготина, по 18 из сваке општине, затим, 12 пацијента су из Алексинца, два из Зајечара, док је из Ражња и Кладова на лечењу по једна особа, укупно 70 пацајината.

У овој установи смештени су болесници са средњим и тешким симптомима од којих многи захтевају и кисеоничку помоћ. Најмлађи је 95. годиште, а најстарији је рођен 1933. године. Иако болница још увек има смештајне капацитета, како смо незванично сазнали, проблем је што више нема слободних кисеоничких места.

Ова здравствена установа је по други пут у ковид истему и са новим изазовом. У првом таласу, када се лечило око 200 грађана, било је пацијената са лаком и средње тешком клиничком сликом од којих су многи били корсници герентолошких домова што је захтевало додатну негу и додатне напоре. Сада су пацијенти и млађе животне доби, али са тежом клиничком сликом. Следеће седмице се очекује и отпуштање излечених пацијената.

Када се све ово има у виду, са сигурношћу се може рећи да медицинари из Сокобање још једном доказују да су значајан сегмент у здравственом систему Србије и да знањем и умећем уопште не заостају за својим колегама из великих центара. Али, док нам не затребају њихове услуге то не примећујемо.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + 14 =