Алексинчани били на висини задатка

Подручје Бованског језера је данас било једно од 50 места у Србији на којима је обављена удружено оперативна тактичка вежба „Систем 2021”. Претпоставка је била да се догодио земљотрес на нашем подручју, па се проверавало функционисање Система смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама.

„Систем 2021” је вежба у организацији МУП-а и Сектора за ванредне ситуације која је одржана у 24 града и 26 општина. На самој вежби у Алексинцу учествовало је 80 људи са 27 возила. Вежба је завршена као што је планирано у 12 сати, а прве оцене изречене од надлежних су веома позитивне.

− Овакве вежбе су врло значајне, да би смо могли да видимо шта радити у неким реалним ситуацијама, да уочимо неке недостаке које можемо да отклањамо када је у питању вежба, а да можемо и да нормално функционишемо када су стварно ванредне ситуације. Показало се да су наша јавна предузећа и установе спремне за овакве вежбе. Учествовала су наша три јавна предузећа, Дом здравља, Општа болница, Добровољно ватрогасно друштво, МУП, Општински Штаб за ванредне ситуације. Сви су били на висини задатка и вежба је оцењена са одличном оценом − рекао је Далибор Радичевић, председник општине Алексинац и председник Штаба за ванредне ситуације на територији општине Алексинац.

Радичевић се нада да ће ово постати традиција и да ће сваке године да се организује једна оваква вежба на оваквом нивоу, тако да сваке године буде спроведена провера спремности.

Иначе, у склопу вежбе, вршено је узбуњивање становништва села низводно од бране Бован емитовањем сигнала „опасност од елементарне непогоде – поплава”, рађена је превентивна евакуација становника, постављани су шатори, приказана је вежба спасавања у саобраћају и санације клизишта. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − three =