Aleksinački poljoprivrednici dobili novac

Budžetska sredstva namenjena razvoju poljoprivrede u opštini Aleksinac su početkom oktobra isplaćena poljoprivrednicima koji su učestvovali na ranije raspisanom konkursu. Ove godine za meru investicija fizičkih lica koja se bave poljoprivredom prijavilo se 159 domaćinstava i pravo na podsticaje ostvarilo je 148 učesnika. Oni su mogli pojedinačno maksimalno da dobiju subvencije do 200.000 dinara. Za ovu namenu iz opštinske kase izdvojeno je 12 miliona dinara.

Poljoprivrednicama je bila na raspolaganju i mera osiguranja useva i domaćih životinja za koju je bilo izdvojeno 500.000 dinara. Konkurisalo je devet kandidata i svima su odobrena sredstva u ukupnom iznosu od oko 290.000 dinara.

Pandemija je uticala i na studijska putovanja i odlazak na sajmove, pa su aleksinački poljoprivrednici posetili samo Novosadski sajam. To putovanje je pomognuto budžetskim sredstvima u visini od 75.000 dinara, mada je za ove namene bilo izdvojeno 200.000 dinara. U udruženjima koja se bave poljoprivredom se nadaju da će sledeće godine biti bolja epidemijska situacija i da će biti realizovana neka edukativna putovanja namenjena, pre svega, mladim poljoprivrednicima spremnim da usavršavaju svoja proizvodna znanja, ali i saznanja iz oblasti zaštite i očuvanje životne sredine, kao značajni preduslov za proizvodnju kvalitetne i zdrave hrane.

Ovogodišnji konkurs je pokazao da je neophodno povećati, makar za milion dinara, budžet Fonda za razvoj poljoprivrede u opštini Aleksinac, kako bi svi zainteresovani poljoprivrednici koji ispunjavaju uslove dobili subvencije. Nakon nekoliko godina kada su sredstva dodeljivana po redosledu prijavljivanja učesnika na konkursu, ove godine je bila predviđena bodovna rang lista na osnovu koje su kandidati i ostvarivali subvencije.

Imajući u vidu značaj poljoprivrede za ovaj kraj sigurno da je neophodno značajnije ulagati u ovu granu. Ali taj proces ne zavisi samo od političkih odluka lokalne samouprave, već i od spremnosti samih poljoprivrednika, naročito mlađih, da prate savremene trendove u proizvodnji. Možda je dobar nagoveštaj to što je bilo više zainteresovanih, nego što je bilo sredstava.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

20 − seventeen =